Νέα συλλογή διχτυών από την Ελλάδα προς ανακύκλωση

0
360

13 τόνοι άχρηστων αλιευτικών διχτυών συλλέχθηκαν στην Ελλάδα και προωθήθηκαν για ανακύκλωση στο Healthy Seas, χάρη στη ΔIΟΠΑΣ ΑΕ, ένα νέο συνεργάτη του Healthy Seas στην Ελλάδα. Αυτό το σημαντικό βήμα σηματοδοτεί την έναρξη μιας συνεργασίας, ώστε να προωθηθούν παλιά δίχτυα από Έλληνες αλιείς και ιχθυοκαλλιέργειες στην ανακύκλωση και να διασφαλιστεί η μη απόρριψή τους στις ελληνικές θάλασσες.

Photo-1-300x200@2x

Μέχρι τις αρχές του 1960 τα δίχτυα που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα ήταν κατασκευασμένα από νήμα βαμβακιού, με αποτέλεσμα οι αλιείς να ξοδεύουν πολλές ώρες καθημερινά για τον καθαρισμό και την επιδιόρθωσή τους. Με την εφεύρεση του νάυλον, οι Ιάπωνες κατασκεύασαν τα πρώτα αλιευτικά δίχτυα από αυτό το υλικό, προς διευκόλυνση των ψαράδων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η ανάγκη της εισαγωγής διχτυών κατασκευασμένα από νάυλον από την Ιαπωνία.

Ο Ιωακείμ Διαμαντίδης –πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών της ΔΙΟΠΑΣ– ξεκίνησε την εισαγωγή και εμπορία διχτυών στους αλιείς της Μηχανιώνας και των γύρω περιοχών. Μετά το θάνατό του το 1982, τα παιδιά του συνέχισαν το εμπόριο διχτυών ιδρύοντας ταυτόχρονα μια νέα εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ. Η εταιρεία με σταθερά βήματα άρχισε να επεκτείνεται ξεκινώντας την κατασκευή αλιευτικών διχτυών. Το 1993 και την απαρχή των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών (ήδη από τα τέλη του ’80), ξεκίνησε η κατασκευή κλωβών. Παράλληλα ξεκίνησε ο εμποτισμός των διχτυών σε αντιρρυπαντικές ουσίες και άλλα υλικά. Σήμερα, η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ εμπορεύεται και κατασκευάζει δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας, δίχτυα αλιείας, δίχτυα για αθλητικούς χώρους, δίχτυα για παιδότοπους, δίχτυα σκίασης και κάθε ειδική κατασκευή με βάση το δίχτυ.

Τα άχρηστα δίχτυα που συλλέχθηκαν από τη ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ θα καθαριστούν, θα διαχωριστούν και θα προετοιμαστούν για την ανακύκλωσή τους από τη Nofir. Η Nofir AS ιδρύθηκε το 2008 στη Νορβηγία, ανταποκρινόμενη στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα  των παρασυρμένων αλιευτικών εργαλείων που αναφέρονταν από τις νορβηγικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους ψαράδες και τα δημόσια ιδρύματα. Σκοπός της εταιρείας δεν είναι μόνο η ανάκτηση των ανακυκλώμενων υλικών, αλλά επίσης η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων και των ιχθυοκαλλιεργειών.

“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνεργασία μας με τη ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ και την Ελληνική αλιευτική και ιχθυοκαλλιεργητική κοινότητα”, είπε η Veronika Mikos, Συντονίστρια του Healthy Seas. “Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ως το 2050 τα πλαστικά στις θάλασσες θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Σήμερα ξανά, πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.”

Το Healthy Seas ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα στις αρχές του 2015 και το συντονισμό του έχει το MEDASSET-Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών. Από τότε 73 τόνοι διχτυών έχουν συλλεχθεί σε συνεργασία με εξειδικευμένους δύτες και επαγγελματίες αλιείς, έτσι ώστε  να έχουμε πιο υγιείς θάλασσες και τα θαλάσσια απορρίμματα να προωθούνται για κυκλική οικονομία. Τα δίχτυα ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ολοκαίνουριων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.

Σχόλια