Ομιλία ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στο φόρουμ του Κινεζικού Επιμελητηρίου Διεθνούς Εμπορίου

0
33

 

Η επιλογή της Κίνας ως τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στη συνεργασία των δύο κρατών. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά και προσδοκούμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με αμοιβαία οφέλη.

Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ (Clean Energy Development Foroum), που διοργάνωσε το Κινεζικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου, υπό την αιγίδα της Shenhua Group Corporate Limited, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα είναι η μετάβαση προς νέες, φιλικότερες στο περιβάλλον, μορφές ενέργειας. Η μείωση των εκπομπών ρύπων συνεπάγεται σημαντικές ανατροπές στο μείγμα ενεργειακής παραγωγής κάθε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Κίνα. Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργείται κοινό έδαφος για την προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας είναι μία από τις βασικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο Υπουργός. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των ΑΠΕ, ώστε σταδιακά να αποτελέσουν τη βάση του εγχώριου ενεργειακού μείγματος. Ο λιγνίτης θα παραμείνει στρατηγικό καύσιμο, αλλά σε συμβατά επίπεδα με τους περιβαλλοντικούς στόχους.

Μπροστά μας ανοίγονται, λοιπόν, σημαντικές ευκαιρίες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, επισήμανε ο κ. Σταθάκης. Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας να αποδειχθεί ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Σχόλια