Σκιάθος: «Κάνοντας κουπί» ενάντια στο πλαστικό

0
85

Το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, έγινε ο περίπλους της Σκιάθου με μια αυτοσχέδια σανίδα θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια από τους ακτιβιστές της “The Whale Company”, που στόχο έχει να εγείρει το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει πολίτες και φορείς σε σχέση το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό.

Με δεδοSKIATHOS SUP MARATHON 2μένη την ταυτότητα στόχευσης ανάμεσα στην εν λόγω πρωτοβουλία και το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag), που ξεκίνησε την πορεία του τον περασμένο Μάιο, η συνεργασία υπήρξε σχεδόν αυτονόητη, με μια συνέργεια ιδιαίτερου συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας.

Οι εμπνευστές της εν λόγω πρωτοβουλίας διανύουν «μαραθωνίους» σε 12 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η χώρας μας. Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία και Κροατία, ο σταθμός τους στην Ελλάδα για τον έβδομο μαραθώνιο ήταν η Σκιάθος, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Ο περίπλους διήρκεσε 9,5 ώρες,  με εκκίνηση και τερματισμό την παραλία Ασέληνος,  και πορεία την ακτογραμμή-μνημείο της φύσης του νησιού. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές Carolyn και Carlos, ήταν η πιο μαγευτική πορεία του μαραθωνίου τους και εντυπωσιάστηκαν από τα κρυστάλλινα νερά, που μάλλον δεν θα συναντήσουν ξανά.

Λίγες μέρSKIATHOS SUP MARATHON 1ες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κατασκευής σανίδας θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια που διέθέσε η τοπική εταιρεία ανακύκλωσης, «Ανακύκλωση Σκιάθου – Skiathos Recycling», με  τη συμμετοχή του Τοπικού Τμήματος ΣΕΟ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος΄, Ευχαριστεί θερμά, τον Νίκο Φεργάδη που καθοδήγησε τους ακτιβιστές στον περίπλου της Σκιάθου, το Τοπικό Τμήμα ΣΕΟ για τη συνεργασία, για την υποστήριξή τους, το Camping Koukounaries και τον κ. Δημήτρη Φουρκαλά, το ξενοδοχείο Εσπερίδες, το καΐκι ‘Mata Hari’ και τον καπετάνιο Λάμπρο Χούμα, το εστιατόριο Maniatis Garden, την εταιρεία ‘Κυριακούλης-sealines’, και  την «Ανακύκλωση Σκιάθου– Skiathos Recycling» .

SKIATHOS SUP MARATHON 4Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag) χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκιάθος» και θα υλοποιηθεί στο πανέμορφο νησί των Σποράδων για 14 μήνες (Μάιος 2017- Ιούνιος 2018).

Σχόλια