Η σκοτεινή εκδοχή του γαλαξία μας Milky Way

0
506

Έναν μεγάλο γαλαξία που όμως εκπέμπει ελάχιστο φως ανακάλυψαν αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Γέηλ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο λόγος για τον γαλαξία Dragonfly 44, ο οποίος παρότι έχει μέγεθος ανάλογο του δικού μας Milky Way είναι σχεδόν τελείως σκοτεινός.

Dragonfly 44 ανήκει στη σχετικά νέα κατηγορία των «εξαιρετικά διάχυτων γαλαξιών» (ultra defiffuse galaxies) που ανακαλύφθηκαν μόλις πέρυσι.

Πρόκειται για μεγάλους γαλαξίες που όμως φιλοξενούν ελάχιστα άστρα και για αυτό το λόγο είναι ορατοί σαν αχνές κηλίδες, ακόμα και με τα πιο ευαίσθητα όργανα.

Η τελευταία μελέτη για αυτά τα μυστηριώδη σώματα εστιάζει στον μεγαλύτερο και λαμπρότερο διάχυτο γαλαξία, μέλος ενός σμήνους γαλαξιών στον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης, σε απόσταση 330 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Χρησιμοποιώντας το μεγάλο τηλεσκόπιο Keck II στη Χαβάη, ερευνητές εξέτασαν το φάσμα του Dragonfly και μέτρησαν τις μετατοπίσεις Ντόπλερ, κάτι που τους επέτρεψε να υπολογίσουν ότι τα λιγοστά άστρα του γαλαξία κινούνται με μέση σχετική ταχύτητα 47 χιλιομέτρων ανά ώρα, περίπου όσο και στον Γαλαξία.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα ενός γαλαξία, τόσο μεγαλύτερη είναι η μέση ταχύτητα των άστρων που περιέχει. Η ταχύτητα που μετρήθηκε υποδηλώνει ότι ο Dragonfly 44 έχει πραγματικά μεγάλη μάζα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

«Είναι κάτι σαν σκοτεινή βερσιόν του Μίλκι Γουέι» σχολιάζει ο Πιέτερ Βαν Ντόκουμ, μέλος της ομάδας των αστρονόμων. «Για κάθε 100 άστρα που θα έπρεπε να είχε σχηματίσει, σχημάτισε μόνο ένα».

Παραμένει άγνωστο γιατί η αστρογένεση είναι τόσο εξασθενημένη στον Dragonfly 44. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο γαλαξίας περιστρεφόταν από τη γέννησή του με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα, κάτι που θα είχε εμποδίσει τη συμπύκνωση του αέριου υδρογόνου σε άστρα. Όμως, η ταχύτητα του Dragonfly 44 δεν δείχνει να είναι τόσο μεγάλη.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο διάχυτος γαλαξίας περιέχει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες της λεγόμενης σκοτεινής ύλης, ένα αόρατο, μυστηριώδες υλικό που γνωρίζουμε ότι περιβάλλει όλους τους γαλαξίες.

Ο Βαν Ντόκουμ, πάντως, τονίζει ότι το μυστήριο παραμένει: «Η πραγματική απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε» λέει.

Σχόλια