ΑΠΕ: το νέο ν/σ για φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα – Τι προβλέπει

0
9766

Σε ότι αφορά στα έργα βιομάζας-βιοαερίου, οι επενδυτές υποδέχτηκαν με ανακούφιση την υπαναχώρηση του υπουργείου από την αρχική θέση της σημαντικής μείωσης των εγγυημένων τιμών για τα νέα έργα και την προσαρμογή τους σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

—Επανεκκίνηση στα φωτοβολταϊκά

Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά το νέο νομοσχέδιο επικυρώνει τη μετάβαση από το καθεστώς των εγγυημένων τιμών πώλησης (feed-in-tariffs) στις διαφορικές προσαυξήσεις (feed-in-premium) και τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα τέλη του έτους.

Δεδομένου ότι υπήρξε πάγωμα των αδειοδοτήσεων νέων έργων την περίοδο 2012-2014, έχουν απομείνει πλέον λίγα ώριμα έργα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Ουσιαστικά η αγορά θα πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν για να βρει ένα νέο βηματισμό.

Η δημοπρατούμενη ισχύς στην πρώτη πιλοτική διαδικασία θα είναι 40 MW ή μεγαλύτερη, ενώ θα υπάρξουν δύο κατηγορίες έργων (μεγαλύτερα και μικρότερα του 1 MW). Οι επενδυτές που έχασαν τις προσφορές όρων σύνδεσης τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή δεν κατέβαλαν εγγυητικές επιστολές θα έχουν δικαίωμα να τις επανακτήσουν εφόσον καταβάλουν εγγυητικές πριν το διαγωνισμό. Θα δοθεί επίσης επαρκής χρόνος (18-24 μήνες) για την υλοποίηση των έργων που θα επιλεγούν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πάντως, στο χώρο των φωτοβολταϊκών επικρατεί απογοήτευση διότι το υπουργείο έχει παραπέμψει στις καλένδες το θέμα των νέων μικρών ηλιακών συστημάτων ισχύος κάτω από 500 kW και τα οποία σήμερα δεν λαμβάνουν ικανές ενισχύσεις που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.

—Μηδενισμός του ελλείμματος των ΑΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, θα εισάγει έναν μηχανισμό που θα μηδενίζει το έλλειμμα του λογαριασμού ως το τέλος του 2017, ώστε η χώρα να είναι συνεπής προς τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) στους λογαριασμούς.

Σχόλια