Αγία Βαρβάρα: προχωρούν τα έργα στην «Πράσινη Γειτονιά»

0
832

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) εμφανίζονται αποφασισμένα να ολοκληρώσουν το έργο της «Πράσινης Γειτονιάς» στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, ένα έργο που εγκαταλείφθηκε μετά από τις πρώτες ιδιωτικές παρεμβάσεις.

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΚΑΠΕ, Β. Τσολακίδη και στελέχη του Κέντρου, επισκέφθηκε την «Πράσινη Γειτονιά» μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Γιώργου Καπλάνη, μίλησαν με κατοίκους που περιμένουν εδώ και χρόνια την ολοκλήρωση του έργου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας, όπου μαζί με τη δημοτική αρχή ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα από τον Γενικό Διευθυντή του ΚΑΠΕ, Βασίλη Κίλια.

Εκτός από τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, θα ξεκινήσει το έργο υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχεται μέσα από την πόλη της Αγίας Βαρβάρας και τους όμορους Δήμους (Κορυδαλλό, Αιγάλεω), ώστε να απομακρυνθούν οι υφιστάμενοι μεταλλικοί πυλώνες.

Σημειώνεται ότι το έργο της «Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς», που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, σε μια περίοδο που ο συγκεκριμένος στόχος έχει τόσο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο και οικονομική αξία, καθώς μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του πιλοτικού έργου είναι ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στην Αγία Βαρβάρα να λειτουργήσει με «σχεδόν μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας». Με παρεμβάσεις εσωτερικά, εξωτερικά και στον περιβάλλων χώρο, με καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοικιών, το έργο μπορεί να δώσει λύσεις για ευρύτερες εφαρμογές σε παλιά και νέα κτήρια σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος επιπρόσθετα και στις κοινωνικές προεκτάσεις του έργου, επισήμανε, μιλώντας στο Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας, ότι «το έργο επιλέχθηκε να γίνει σε αυτές τις πολυκατοικίες με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Και νομίζω ότι αποτυπώνει και τη δική μας ευαισθησία, διότι σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε και πρέπει να είναι πρώτοι στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας».

Σημειώνεται, βέβαια, ότι η επιλογή της γειτονιάς «με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά» είχε γίνει πολύ πριν το κόμμα του κ. Σκουρλέτη γίνει κυβέρνηση.

econews

 

Σχόλια