Βενζινοπώλες: «στάχτη στα μάτια» οι έλεγχοι στα πρατήρια – Τι πρέπει να γίνει

0
359

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχων πρατηρίων, της διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και τα ευρήματα παραβατικότητας και κλοπής καταναλωτών που αναφέρουν ότι ένα στα τρία πρατήρια πιάστηκε να κλέβει τους καταναλωτές από 7 έως και 15 λεπτά το λίτρο, εντυπωσίασε μεν την κοινή γνώμη, αλλά έδειξε για μια ακόμη φορά το διάτρητο και αποσπασματικό σύστημα των ελέγχων αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων.

«Είναι συνεχείς οι καταγγελίες μας για φαινόμενα παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων, μερικές των οποίων είναι εξόφθαλμες, όπως τιμές πώλησης κάτω και από τις τιμές διυλιστηρίου» αναφέρει η ΟΒΕ και εγείρει ζήτημα «πολιτικής βούλησης» στη διενέργεια των ελέγχων.

Σχολιάζοντας τους πρόσφατους ελέγχους η ΟΒΕ κάνει λόγο για «αναχρονιστικό τρόπο ελέγχου, ο οποίος φυσικά δεν μπορεί να συλλάβει όλη την παραβατικότητα».

Ο ίδιος ο τρόπος έλεγχου στην ουσία απαξιώνει και υποτιμά τα συστήματα εισροών – εκροών, των οποίων το κόστος επωμίσθηκαν οι βενζινοπώλες χωρίς καμία επιδότηση μέχρι τώρα και τα οποία δεν ελέγχονται με αξιόπιστο και ολοκληρωμένο τρόπο.

«Είναι να απορεί κανείς γιατί βάλαμε τα συστήματα αυτά, όταν ο μόνος αξιόπιστος έλεγχος παραμένει, για την κυβέρνηση, ο αρχαιότερος όλων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επιβάλει την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων εισροών- εκροών και λογιστικής και γεωγραφικής διακίνησης καυσίμων, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα στάδια, ώστε ούτε μια σταγόνα καυσίμου να μη βρίσκεται εκτός ελέγχου. Στους δε κατά το σύστημα παραβάτες να επιβάλλεται το οριστικό κλείσιμο του πρατηρίου, χωρίς να είναι δυνατή η επαναλειτουργία με αχυράνθρωπους που ξεπλένουν χρήμα» αναφέρει η ΟΒΕ.

«Ο πραγματικός και ο συνολικός έλεγχος ποσοτήτων μπορεί να γίνει σε όλη τη χώρα μόνο «απομακρυσμένα» με τον ηλεκτρονικό έλεγχο της διακίνησης μέσα από τα συστήματα της ΓΓΠΣ, τα οποία θα καταγράφουν το σύνολο και την κάθε επιμέρους διακίνηση.

Αποσπασματικοί έλεγχοι μπορεί να ικανοποιούν το αίσθημα του καταναλωτή, αλλά στην ουσία αναβάλλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν είμαστε αντίθετοι με αυτούς αλλά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Αν υπάρχει πραγματικά πολιτική βούληση, αντί των αναχρονιστικών ελέγχων θα εφαρμοστεί άμεσα ο ολιστικός ηλεκτρονικός έλεγχος όλων των ποσοτήτων. Αυτή είναι η λύση και καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μην αποποιείται ευθύνες με επιμέρους αποσπασματικούς ελέγχους.

Φοβόμαστε ότι και την επόμενη φορά, αν δεν εφαρμοστούν πραγματικοί και ολοκληρωμένοι έλεγχοι, θα έχουμε και πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Στο μεταξύ, οι έντιμοι βενζινοπώλες θα κλείνουν τα πρατήρια και μαζί με τους καταναλωτές θα πληρώνουν την αδράνεια του κράτους και την παραβατικότητα των επιτηδείων.

Ως πότε θα συμβαίνουν αυτά;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια