Το κουνούπι του μετρό του Λονδίνου προϊόν τεχνητής ειδογένεσης

0
1129

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση δεν ευθύνονται μόνο για την εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, αλλά και στη μετάλλαξη άλλων.

Ένα τέτοιο είδος είναι το «κουνούπι του λονδρέζικου μετρό», το οποίο ενδημεί σε υπόγειες σήραγγες και υπονόμους.

Ανακαλύφθηκε κατά την περίοδο του Β” Παγκοσμίου Πολέμου όταν τσιμπούσε τους λονδρέζους που κατέφευγαν στις στοές του Μετρό για να προφυλαχθούν από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.

Το υπόγειο κουνούπι είναι στενός συγγενής του κουνουπιού Culex pipiens, και ορισμένοι βιολόγοι το θεωρούν υποείδος του, με την ονομασία Culex pipiens molestus. Όμως, δεν μπορεί να ζευγαρώσει με τους υπέργειους συγγενείς του και παρουσιάζει σημαντικές γενετικές διαφοροποιήσεις. Για το λόγο αυτό, πολλοί εντομολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για νέο είδος με την ονομασία Culex molestus.

Σε αντίθεση με τα κουνούπια Culex pipiens, τα κουνούπια του μετρό αναπαράγονται όλο τον χρόνο, δεν αντέχουν το κρύο και επιτίθενται σε μια μεγαλύτερη ποικιλία θηλαστικών.

—Ειδογένεση

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το κουνούπι του μετρό αποτελεί προϊόν μιας διαδικασίας «τεχνητής» ειδογένεσης η οποία βασίζεται στη δημιουργία νέων τεχνητών πάλι βιοτόπων.

Το νέο κουνούπι πιθανότατα δεν εμφανίστηκε στο Λονδίνο. Ανακαλύφθηκε σε τεχνητούς υπόγειους χώρους στα τέλη του 17ου αιώνα και έκτοτε έχει εντοπιστεί σε υπόγειες σιδηροδρομικές σήραγγες και σε υπονόμους σε όλο τον κόσμο.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την ειδογένεση είναι η μεταφορά ειδών από μια περιοχή σε μια νέα, κάτι που εκτιμάται ότι έχει συμβεί με 900 είδη ζώων και φυτών μέχρι σήμερα. Η άφιξη σε νέα ενδιαιτήματα ευνοεί τη διαφοροποίηση και τελικά την εμφάνιση νέων ειδών.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η εξημέρωση άγριων ειδών, κάτι που ενθαρρύνει την εμφάνιση νέων ποικιλιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τελευταία 11.000 χρόνια ο άνθρωπος έχει εξημερώσει 474 είδη ζώων και 269 είδη φυτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο σκύλος, μια εξημερωμένη μορφή λύκου που χωρίζεται σε εκατοντάδες ράτσες, ή τα καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με τους άγριους προγόνους τους.

Το κυνήγι, τέλος, επίσης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ειδών λειτουργώντας ως «τεχνητή επιλογή» στη θέση της φυσικής. Για παράδειγμα, η προτίμηση των καταναλωτών σε μεγαλόσωμα ψάρια ασκεί εξελικτικές πιέσεις που οδηγούν σε σμίκρυνσή τους.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα συμβάντα ειδογένεσης λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν την απώλεια ειδών λόγω του ανθρώπου.

Από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων πριν από 12.000 χρόνια εκτιμάται ότι έχουν εξαφανιστεί τουλάχιστον 255 είδη θηλαστικών και 523 είδη πτηνών, πολλά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society Β υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία και του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

econews

Σχόλια