Το Brexit νίκη για τους αρνητές της Κλιματικής Αλλαγής

0
661

Στο πρόσφατο βρετανικό δημοψήφισμα καταγράφηκε μια τεράστια ψαλίδα στις προτιμήσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των ψηφοφόρων. Το 73% των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 25 ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στις ηλικίες από 45 και πάνω επικράτησε το «Leave» σε ποσοστό 58% με αποτέλεσμα το Brexit να επικρατήσει.

Το χάσμα των γενεών όπως αυτό αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα για το πολιτικό μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει όμως και κλιματικές προεκτάσεις. Μια μεγάλη δημοσκόπηση του 2014 είχε δείξει ότι το 74% των νέων Αμερικανών, ηλικίας κάτω των 30 ετών, υποστηρίζουν τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών άνθρακα έναντι 58% των ερωτηθέντων άνω των 40 και 52% άνω των 65.

Το πρόβλημα είναι ότι οι νέες γενιές θα υποχρεωθούν να υποστούν στο μέλλον τις συνέπειες των αποφάσεων που λαμβάνονται σήμερα. Οι παλαιότερες γενιές στον αναπτυσσόμενο κόσμο είδαν το βιωτικό τους επίπεδο να απογειώνεται χάρη στη φαινομενικά φθηνή ενέργεια που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

—Ψέμα και λαϊκισμός

Τα έγκριτα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που τάχθηκαν υπέρ του Remain, όπως ο Guardian, εστιάζουν στα παραπλανητικά στοιχεία της καμπάνιας των υποστηρικτών του Brexit: για παράδειγμα, ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του δεξιού Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) ομολόγησε την επαύριο κιόλας της νίκης ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της απόσχισης από την ΕΕ, δηλαδή ότι 350 εκατ. στερλίνες μπορούν να εξοικονομηθούν κάθε εβδομάδα για να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ήταν ένα «λάθος«.

Όταν κορυφαίος στέλεχος της καμπάνιας του Leave, ο Μάικλ Γκόουβ, κλήθηκε να κατονομάσει έναν τουλάχιστον οικονομολόγο υποστηρικτή του Brexit απάντησε ότι «οι άνθρωποι αυτής της χώρας μπούχτισαν από τους ειδικούς» τους οποίους «ειδικούς» εν συνεχεία συνέδεσε με τους Ναζί σε ένα λαϊκίστικο παραλήρημα.

Η άρνηση της κλιματικής αλλαγής βασίζεται σε μια επιχειρηματολογία αντιστοίχου ύφους και στην επίκληση αβάσιμων επιχειρημάτων.

Συχνά, όταν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα των ειδικών διαψεύδουν αυτά που πιστεύουμε συχνά επιδεικνύουμε την τάση να απορρίπτουμε συλλήβδην τους ειδικούς και τις εκτιμήσεις τους.

Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Γκόουβ και άλλοι υποστηρικτές του Leave είναι αρνητές της κλιματικής αλλαγής.

—Πολιτικές επιπτώσεις

Ως εκ τούτου, εύλογες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια.

Πρόσφατα, είχε σημειωθεί τεράστια ανάπτυξη στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας -παρεμπιπτόντως με ηγέτιδα τη Σκωτία η οποία τάχθηκε συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ- με αποτέλεσμα τα υπεράκτια και χερσαία αιολικά πάρκα να παράγουν 50% περισσότερες Κιλοβατώρες από τον άνθρακα το Μάιο του 2016.

Οι πρώτες -και ομολογουμένως βίαιες- αντιδράσεις των αγορών μετά το Brexit υποδηλώνουν ότι οι επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια» θα μειωθούν και ένας αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος θα επιβραδυνθεί.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Φάρατζ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η ατζέντα του περιλαμβάνει την κατάργηση περιορισμών σχετικά με τη ρύπανση από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος που επέβαλαν οι Βρυξέλλες. Για παράδειγμα η Εθνική Ένωση Αγροτών της Βρετανίας (NFU) που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Brexit πιθανότατα θα δει το αίτημά της για άρση των ευρωπαϊκών περιορισμών στη χρήση εντομοκτόνων που δηλητηριάζουν τις μέλισσες και άλλους βασικούς επικονιαστές να δικαιώνεται.

Την ανησυχία τους για τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις του Brexit δεν έχουν κρύψει και ηγετικά στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως ο Κρεγκ Μπένετη, επικεφαλής της οργάνωσης Friends of the Earth και ο Τζέημς Θόρντον του εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου Client Earth που ανάγκασε την κυβέρνηση να θέσει αυστηρότερους στόχους στις πολιτικές αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

econews

Σχόλια