Πώς μυρίζει στο διάστημα; [video]

0
411

Η μελέτη των δειγμάτων που είχε στείλει από τον κομήτη 67/P Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο το ρομποτικό εργαστήριο Philae της μη επανδρωμένης αποστολής Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συνεχίζεται και φέρνει στο φως νέα πολύτιμα στοιχεία.

Αυτή τη φορά ερευνητές του βρετανικού Open University ανέλυσαν δείγματα που συνέλεξε το Philae από τον κομήτη στα οποία εντοπίστηκε αμμωνία, υδροκυάνιο και υδρόθειο.

Από τον συνδυασμό αυτών των στοιχείων αναδίδεται μια οσμή που θυμίζει κλούβιο αβγό, ούρα γάτας και πικραμύγδαλο.

Ερευνητές της αποστολής Rosetta συνεργάστηκαν με την αρωματοποιία «The Aroma Company» για να δημιουργήσουν το άρωμα. Πίσω από την ιδέα βρίσκεται ο ερευνητής Κόλιν Σνόντγκρας που θέλει να εμποτίσει καρτ-ποστάλ με το άρωμα του 67P και να τις στείλει σε όλο τον κόσμο, ώστε οι άνθρωποι να μάθουν πώς μυρίζει στο ηλιακό μας σύστημα.

Σύμφωνα με το Popular Science, οι αρωματισμένες καρτ-ποστάλ θα διανεμηθούν στη Θερινή Έκθεση Επιστημών του Λονδίνου, την οποία διοργανώνει η Βασιλική Εταιρεία της Βρετανίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η Αφροδίτη είναι ιδιαίτερα δύσοσμη. Κι αυτό διότι η πυκνή ατμόσφαιρα του πλανήτη περιέχει όγκο διοξείδιο του θείου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο από τη Γη. Το διοξείδιο του θείου είναι άχρωμο αέριο με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή. Οι αστροναύτες που πραγματοποιούν εξωτερικές εργασίες και περιπάτους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν αναφέρει ότι γύρω από αυτόν υπάρχει μια παράξενη, χαρακτηριστική μυρωδιά.

«Υπάρχει πραγματικά μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναμυρίσει στο παρελθόν αλλά δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι από αυτά τα πράγματα που σου μένουν» ανέφερε σε μια από τις επισκέψεις του στον ISS ο αμερικανός αστροναύτης Κέβιν Φορντ. Ορισμένοι αστροναύτες έχουν περιγράψει την οσμή του Διαστήματος σαν κάτι που μυρίζει όπως η πυρίτιδα ή το όζον. Αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών του προγράμματος Apollo στη Σελήνη έχουν επίσης αναφέρει ότι ορισμένα από τα πετρώματα που είχαν συλλέξει από τον φυσικό μας δορυφόρο είχαν οσμή που θύμιζε μπαρούτι.

Στο Κέντρο του Γαλαξία η μυρωδιά εικάζεται ότι είναι πιο ανεκτή, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, οι οποίοι εξερευνούν το Σύμπαν για να ανακαλύψουν τα δομικά συστατικά της ζωής. Το 2009 τα μέλη της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας υποστήριξαν ότι όποιος βρεθεί στο κέντρο του Γαλαξία μας θα νιώσει ευχάριστα, αφού ο αέρας εκεί δεν θα είναι παγωμένος και άοσμος, αλλά θα μυρίζει όπως το ρούμι και τα σμέουρα.

Εξερευνώντας το κέντρο του Γαλαξία οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία αιθυλικού μυρμηκικού άλατος, της χημικής ουσίας που ευθύνεται για τη γεύση που έχει το ρούμι. Η ίδια ουσία είναι επίσης αυτή που προσδίδει τη γεύση στα σμέουρα, ένα είδος φρούτων παρόμοιων με τα βατόμουρα, τα οποία είναι όμως πιο μαλακά και με ελαφρώς ξινή γεύση.

Σχόλια