Δερβενοχώρια: απειλή για την Πάρνηθα από τη μεγάλη πυρκαγιά

0
561

Σε δύο μεγάλα μέτωπα μαίνεται η φωτιά που καταστρέφει δασικές εκτάσεις στα Δερβενοχώρια, αν και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν κοπάσει.

Η φωτιά ξέσπασε στις 22.40 το βράδυ του Σαββάτου 26 Ιουνίου και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής οφείλεται σε εμπρησμό.

Η πυρκαγιά κινείται νοτιοδυτικά, προς την πλευρά της Μαγούλας, και ανατολικά, προς την πλευρά της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην πυρκαγιά επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 65 οχήματα, 66 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 16 οχήματα ΟΤΑ, 30 στρατιώτες ενώ από αέρος επιχειρούν ρίψεις έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Τα Νοτιοδυτικό μέτωπο προς Μαγούλα και Μάνδρα έχει εξαπλωθεί ψηλά προ ένα εξαιρετικά δύσβατο έως απρόσιτο σημείο ακόμη και από τα πεζοπόρα τμήματα.

Το άλλο μέτωπο στο οποίο μοιραία έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες πεζές και εποχούμενες δυνάμεις είναι το Ανατολικό που έχει κατεύθυνση την Πάρνηθα ώστε να μην επαναληφθεί η ανυπολόγιστη καταστροφή του 2007 όταν μια πυρκαγιά που ξεκίνησε και πάλι από τα Δερβενοχώρια αποτεφρώθηκε ένα τεράστιο κομμάτι του Δρυμού της Πάρνηθας.

Σύμμαχοι στις Πυροσβεστικές δυνάμεις στέκονται ο Στρατός και η Περιφέρεια που με βαρέα σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν εγκαίρως να ανοίξουν ζώνες πυρασφάλειας και Δυτικά και Ανατολικά.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου ένα Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας παρουσίασε αιφνίδια βλάβη και φωτιά στον αριστερό κινητήρα και το πλήρωμα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στα Νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, μέσα στο δάσος και κοντά στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.

econews

Σχόλια