Σκοτώνουν την άγρια ζωή στους Ολυμπιακούς του Ρίο

0
357

Δεν έφταναν η δραματική οικονομική κατάσταση του δήμου του Ρίο, που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, ο ιός Ζίκα και η θαλάσσια ρύπανση με τους κολυμβητές να ετοιμάζονται να αγωνιστούν ανάμεσα σε σκουπίδια, στη Βραζιλία των Ολυμπιακών Αγώνων αλυσοδένουν και σκοτώνουν την άγρια ζωή.

Έτσι, στην τελετή λαμπαδηδρομίας θανατώθηκε ένας θηλυκός ιαγουάρος (τζάγκουαρ) που είχε χρησιμοποιηθεί για «ντεκόρ», αλλά ξέφυγε και επιτέθηκε σε στρατιώτη. Στην αρχή προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ζώο με ηρεμιστικά βέλη χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε πως ήταν εξαρχής λάθος η παρουσία του άγριου ζώου στην τελετή.

Τα τζάγκουαρ θεωρούνται είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση στη Νότια Αμερική, όπου έχουν ήδη εξαφανιστεί σε Ουρουγουάη και Ελ Σαλβαδόρ. Η ολυμπιακή ομάδα της «οικοδέσποινας» των αγώνων Βραζιλίας έχει ως μασκότ ένα χαμογελαστό τζάγκουαρ (εν ονόματι «Τζίνγκα»).

Το περιστατικό συνέβη σε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης που φιλοξενεί και εγκαταστάσεις για άγρια ζώα, στο οποίο γινόταν τη Δευτέρα τελετή λαμπαδηδρομίας.

Η Τζούμε, το άτυχο ζώο, ήταν δεμένη κατά τη διάρκεια της τελετής, όμως στη συνέχεια κατάφερε να ξεφύγει. Ομάδα στρατιωτών προσπάθησε να την παγιδεύσει, όμως όταν ένας από τους στρατιώτες εμφανίστηκε μπροστά της αυτή όρμησε προς το μέρος του.

Οι υπόλοιποι στρατιώτες έριξαν βέλη με αναισθητικό και πέτυχαν το ζώο, όμως αυτό δεν αρκούσε για να το σταματήσει. Έτσι, αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν το τζάγκουαρ στο κεφάλι.

«Κάναμε λάθος που επιτρέψαμε η ολυμπιακή φλόγα, σύμβολο ειρήνης και ενότητας, να παρουσιαστεί δίπλα σε ένα αλυσοδεμένο άγριο ζώο» ανέφερε στη συνέχεια η ολυμπιακή επιτροπή σε ανακοίνωσή της στο Facebook.

Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της βραζιλιανικής AFU και της αμερικανικής PETA, που επανέλαβαν την έκκλησή τους για μη χρήση άγριας ζωής σε επιδείξεις.

Σχόλια