Πυρκαγιές: στο «κόκκινο» πολλές περιοχές – Ποιοι κινδυνεύουν, τι προσέχουμε

0
407

Πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο κίνδυνος είναι υψηλός για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Σκύρος),

• Περιφέρεια Αττικής,

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία),

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Σάμος Ικαρία) και

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

—Πέφτει η ζέστη, θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Αποκλιμακώνονται οι υψηλές θερμοκρασίες εάν και ζέστη θα υπάρξει στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά κατά το μεσημέρι και απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι ασθενείς έως μέτριοι αλλά στο Αιγαίο θα είναι μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους πολύ ισχυροί, έως σχεδόν θυελλώδεις.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά στις ανατολικές ακτές 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς.

Σχόλια