Πυρκαγιές: ανίκανο το κομματικό Κράτος, ο λόγος στους πολίτες

0
404

«Ο καιρός να μας φυλάει» λέει το WWF Ελλάς σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών δασοπροστασίας σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

«Υποχρηματοδότηση, έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, πολιτικές αποφάσεις που παρέχουν κίνητρο για δασικές πυρκαγιές και έλλειψη οργάνωσης σε βασικούς τομείς, αποτελούν τα «προσανάμματα» που απειλούν και φέτος τα δάση μας, με την επίκληση για ήπιες καιρικές συνθήκες να φαντάζει απαραίτητη» αναφέρει το WWF και προσθέτει ότι «ο ρόλος των πολιτών και η εγρήγορση της κοινωνίας θα παίξουν για ακόμη μια φορά κομβικό ρόλο».

—Λεφτά για τα ελληνικά δάση δεν υπάρχουν

Περίπου 1,9 εκατ. Ευρώ από τα χρήματα που είναι απαραίτητα για έργα πρόληψης λαμβάνουν οι ήδη υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες. Ενώ παράλληλα, η λιγοστή χρηματοδότηση για εργασίες πρόληψης διατίθεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Φέτος οι δήμοι θα εισπράξουν 1,5 εκατ. Ευρώ λιγότερα για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Η διάθεση μάλιστα των 16,9 εκατ. Ευρώ συνολικά θα γίνει για ακόμη μια χρονιά χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση. «Πώς θα μπορούσε άλλωστε να υπάρξει κάτι τέτοιο, εφόσον οι χρηματοδοτήσεις δεν συνδυάζονται με τις πιθανές προβλέψεις των σχεδίων πυροπροστασίας που οφείλουν να έχουν οι Δήμοι, ούτε βάσει αιτημάτων για συγκεκριμένες, μετρήσιμες και ελεγχόμενες παρεμβάσεις;» λέει το WWF Ελλάς.

—Νομικές «τρύπες»

Την ώρα που δεν έχουν ανακληθεί ακόμα οι νομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στους ψηφισμένους δασοκτόνους νόμους (ν. 4280/2014 και ν. 4315/2014), οι οποίοι αυξάνουν την ένταση και τον αριθμό των χρήσεων που επιτρέπονται στα ελληνικά δάση, η Κυβέρνηση επιχειρεί συνεχώς να τακτοποιήσει αυθαίρετα μέσα σε δασική γη.

Ακόμα και σε ευνοϊκούς για την ενίσχυση της δασοπροστασίας νόμους, όπως ο νόμος 4249/2014, υπάρχουν, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, εκκρεμότητες.

Η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό εκκρεμεί, όπως και πολλές από τις προβλέψεις για την οργάνωση και πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων παραμένουν ακόμα στα χαρτιά.

Σύμφωνα με το WWF είναι επιτακτικό να υπάρξουν σύντομα πρωτοβουλίες για την πρακτική υλοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 118 (του ν. 4249/2014) π.χ. αποφάσεις και ΚΥΑ για μια σειρά ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας.

Σε επίπεδο καταστολής, στον ήδη γερασμένο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος έρχονται να προστεθούν τεράστιες ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό (π.χ. λάστιχα πυροσβεστικών οχημάτων, ανταλλακτικά) και ατομικά μέσα προστασίας.

«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σωστής προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού είναι ένα θλιβερό σίριαλ που βλέπουμε επί χρόνια σε επανάληψη. Εμείς οι πολίτες πρέπει να υψώσουμε ασπίδα προστασίας για τον φυσικό μας πλούτο. Οι επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες σε όλη τη χώρα ριψοκινδυνεύουν κάθε χρόνο τη ζωή τους για να προστατέψουν την πολύτιμη πηγή ζωής όλων μας. Όλοι εμείς, οφείλουμε φέτος να είμαστε σε εγρήγορση, να μην έχουμε – ει δυνατόν – καμία πυρκαγιά από αμέλεια και να συνεργαστούμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημερώνοντας σε κάθε υποψία πυρκαγιάς. Ως WWF θα συνεχίσουμε χωρίς δισταγμό να εναντιωνόμαστε σε κάθε νομοσχέδιο που απογυμνώνει τα δάση μας, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε στο πλευρό κάθε θετικής πρωτοβουλίας, καταθέτοντας προτάσεις. Τέλος, δεν μπορούμε να μην εξάρουμε για ακόμη μια χρονιά, τον ρόλο των εθελοντών που αποδεικνύουν έμπρακτα και με θυσίες ότι τα δάση είναι υπόθεση όλων μας», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

—Τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες

Τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια ημών των ιδίων, των πολιτών, ενώ υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 70%, αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως. Αυτή η πραγματικότητα όμως αναδεικνύει και το περιθώριο που έχει ο καθένας από εμάς για να κάνει τη διαφορά στην προστασία των δασών.

—Οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν τον δρόμο. Το παράδειγμα της Άνδρου!

Το 40% της έκτασης της Άνδρου έχει καεί τα τελευταία 30 χρόνια, με το 20% να έχει καεί επανειλημμένα. Το νησί σήμερα κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη βλάβη. Φέτος το καλοκαίρι όμως, μια νέα εκστρατεία με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη, καλεί τους Ανδριώτες να πάρουν το μέλλον του νησιού στα χέρια τους.

Μια συμμαχία για την ευαισθητοποίηση και τη δράση μιας τοπικής κοινωνίας, αποδεικνύει ότι ως πολίτες μπορούμε σίγουρα να κάνουμε τη διαφορά. Δείτε περισσότερα εδώ: www.wwf.gr/andros.

—Τι πρέπει να (μην) κάνουμε σε ένα Infographic

pyrkagies1-kratos-polites-130948

Σχόλια