Φωτοβολταϊκό πάνελ 100 φορές λεπτότερο από τρίχα φοριέται παντού

0
1927

Φωτοβολταϊκά πάνελ τόσο εύκαμπτα που μπορούν να τυλιχτούν γύρω από τον σκελετό γυαλιών ή να ενσωματωθούν σε υφάσματα υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια για τη φόρτιση μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη «φορέσιμων» συσκευών όπως «έξυπνα» ρούχα, γυαλιά και περικάρπια.

Το πιο λεπτό μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο μήκους ενός μικρομέτρου, 100 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα ή μια στρώση βαφής, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Νότια Κορέα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανικό Τζόνγκχο Λι του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Γκουάνγκτζου στη Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι τα πάνελ τους είναι «λιγότερο εύθραυστα στην κάμψη, αλλά αποδίδουν παρόμοια ή λίγο καλύτερα» από φωτοβολταϊκά υμένια πάχους 3,5 μικρομέτρων.

Το φωτοβολταϊκό φιλμ είναι τόσο εύκαμπτο που μπορεί να τυλιχθεί σε ρολό γύρω από ένα μολύβι ή ακόμα κι ένα αντικείμενο πάχους μόλις 1,4 χιλιοστών.

Οι ερευνητές που παρουσίασαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση Applied Physics Letters, κατασκεύασαν τις εξαιρετικά λεπτές ηλιακές κυψέλες χρησιμοποιώντας έναν ημιαγωγό από αρσενίδιο του γαλλίου.

Οι κυψέλες είναι αποτυπωμένες πάνω σε ένα εύκαμπτο υπόστρωμα χωρίς τη χρήση συγκολλητικής ουσίας που θα αύξανε το πάχος τους.

Άλλοι ερευνητές έχουν κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάνελ πάχους ενός μικρομέτρου με μια διαφορετική τεχνική που ονομάζεται έγκαυση (etching), αλλά ο Λη εκτιμά ότι η μέθοδος της αποτύπωσης επιτρέπει την κατασκευή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών με τη χρήση λιγότερων υλικών.

econews

Σχόλια