Ένα μικρό φεγγάρι χορεύει με τη Γη εδώ και 100 χρόνια – NASA [video]

0
706

Μετά από έναν αιώνα που βρίσκεται στην τροχιά της Γης, ένας μικρός αστεροειδής αναγνωρίστηκε ως «μικρός δορυφόρος» από τη NASA.

Με διάμετρο από 35 ως 90 μέτρα, ο μικροσκοπικός βράχος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο ακολουθώντας τροχιά αντίστοιχη με αυτή της Γης. Πλέον, επιστήμονες της NASA αποκαλύπτουν ότι περιστρέφεται (περίπου) γύρω από τη Γη, χωρίς όμως να διαγράφει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας όπως η γνωστή μας Σελήνη.

Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι ο μικρός δορυφόρος της Γης, ένας αστεροειδής με την ονομασία «2016 HO3″ βρίσκεται στη «γειτονιά» μας εδώ και έναν αιώνα.

Πρώτη φορά εντοπίστηκε στις 27 Απριλίου 2016 από το τηλεσκόπιο αναζήτησης αστεροειδών Pan-STARRS 1 που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Χαλεακάλα της Χαβάης και λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι ο αστεροειδής δορυφόρος της Γης δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό στην τροχιά της Γης, τουλάχιστον για την διαστημική χρονοκλίμακα.

Επί δεκαετίες ο βράχος με τη μοναδική τροχιά κάνει ένα αργό μπρος-πίσω και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στον πλανήτη μας για μερικούς ακόμα αιώνες.

Ο Πωλ Τσόντας, διευθυντής του Προγράμματος Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (NEO) του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA (JPL), εξηγεί ότι ο αστεροειδής είναι μάλλον «οιονεί δορυφόρος» παρά κανονικό φεγγάρι της Γης. Πραγματοποιεί μια ελλειπτική κίνηση, σαν θηλιά, προς και από τη Γη κάθε φορά, αλλά όταν πάει να απομακρυνθεί τον έλκει η βαρύτητα του πλανήτη μας με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται πάνω από 100 φορές την απόσταση που μας χωρίζει από τη Σελήνη.

«Παρόμοιες δυνάμεις τον αποτρέπουν από το να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μικρότερη από 38 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης» προσθέτει και περιγράφει τη σχέση του αστεροειδούς με τη Γη ως «χορευτικό«.

Και άλλοι αστεροειδείς έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους σχέσεις με τη Γη, αλλά αυτός είναι ο πρώτος που παραμένει για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και θα εξακολουθήσει να το κάνει για αρκετούς ακόμα αιώνες.

econews

Σχόλια