Τεχνολογίες αιχμής για την κατανόηση των Μουσώνων [video]

0
472

Η κυβέρνηση της Ινδίας θα επενδύσει 60 εκατομμύρια δολάρια το 2016 για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή που θα έχει μια και μοναδική αποστολή: να προβλέπει τον καιρό.

Η Ινδία δέχεται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις κατά την Εποχή των Μουσώνων, τα δύο τρίτα των ετήσιων χιλιοστών. Δεδομένου ότι από αυτό το νερό εξαρτάται η τύχη της γεωργικής παραγωγής, οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση της αναπτυσσόμενης χώρας δαπανά τέτοια ποσά σε αυτό το έργο γίνονται εύκολα κατανοητοί.

Το σύστημα θα βασίζεται σε τρισδιάστατα μοντέλα ώστε οι επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς εξελίσσονται και κατανέμονται οι εποχικές βροχοπτώσεις.

Το σύστημα πρόβλεψης του καιρού που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ινδία εισήχθη για πρώτη φορά στη χώρα από τους Βρετανούς, την εποχή της αποικιοκρατίας, και βασίζεται σε ένα στατιστικό μοντέλο. Τα ιστορικά δεδομένα συνδυάζονται με δορυφορικές παρατηρήσεις, και πληροφορίες από ραντάρ και μετεωρολογικά παρατηρητήρια.

Έτσι, ενώ το σύστημα δίνει τις γενικές τάσεις, δεν μπορεί να παράσχει ιδιαίτερα ακριβείς προβλέψεις. Στην πραγματικότητα, το σύστημα απέτυχε να προβλέψει τη μεγάλη και θανατηφόρο ξηρασία του 2009.

Καλύτερη πρόγνωση των μουσώνων θα μεταφραστεί σε έσοδα δισεκατομμυρίων Ευρώ για την ινδική οικονομία. Σύμφωνα με προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών του Reuters μπορεί να αυξήσει την αγροτική παραγωγή έως και κατά 15 τοις εκατό βοηθώντας τους αγρότες να προσδιορίσουν τη βέλτιστη περίοδο για τη σπορά σε μια αναδυόμενη οικονομία όπου η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 18 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Ο νέος υπερυπολογιστής αναμένεται να λειτουργήσει από το επόμενο έτος και θα είναι δέκα φορές ταχύτερος από το σημερινό σύστημα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Επιστήμης της Γης της Ινδίας.

—Υποβρύχιο ρομπότ για τους μουσώνες

Εντωμεταξύ, βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποιούν υποβρύχια ρομπότ στην προσπάθεια να προβλέψουν τους Μουσώνες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τα ρομπότ, σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν στον Κόλπο της Βεγγάλης από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ηστ Άνγκλια (UEA) για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την αλατότητα, τη θερμοκρασία και τα ρεύματα. Ένα παράλληλο ερευνητικό πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ θα χρησιμοποιήσει ένα αεροσκάφος εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής για να συλλέξει ατμοσφαιρικά δεδομένα.

506288-bay-of-bengal-boundary-layer-experiment-bobble (1)

Τα στοιχεία από τον ωκεανό και την ατμόσφαιρα θα αποστέλλονται καθημερινά σε εργαστήρια στη Βρετανία για διάστημα ενός μήνα όπου ερευνητές των δύο πανεπιστημίων και του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου (NOC) θα καταρτίσουν μοντέλα σχετικά με τον τρόπο που οι ωκεανοί επιδρούν στις καιρικές συνθήκες και της βροχοπτώσεις στην Ινδία.

Η πρόβλεψη των μουσώνων αναμένεται επίσης να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δείτε το video!

econews

Σχόλια