Η καρέτα-καρέτα στην Κορώνη νωρίτερα από άλλες χρονιές

0
113

Από τις 7 Ιουνίου 2016, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε και φέτος τη δράση του στην Κορώνη και πιο συγκεκριμένα στην παραλία ωοτοκίας Ζάγκα-Μεμί.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1995 καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές, καθώς και ενημερώνοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Η παραλία αυτή φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 50 φωλιές σε μήκος 2,7 χιλιομέτρων.

Τα ξημερώματα της πρώτης πρωινής περιπολίας την Τρίτη 7 Ιουνίου οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τις πρώτες φωλιές καρέτα-καρέτα για την φετινή χρονιά, οι οποίες και προστατεύτηκαν με τη μέθοδο προστασίας που χρησιμοποιείται σε όλη την Πελοπόννησο για αποφυγή πιθανής θήρευσης (π.χ. σκυλιά) και καθώς επίσης διότι βρίσκονται σε σημείο με οργανωμένη τουριστική χρήση (ξαπλώστρες, ομπρέλες).

Οι τέσσερις φωλιές που εντοπίστηκαν επιβεβαιώνουν την έναρξη της ωοτοκίας σε όλη την Μεσόγειο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αυτό σχετίζεται με τον ήπιο χειμώνα που είχαμε φέτος καθώς οι θαλάσσιες χελώνες είναι εξώθερμα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος παίζει καθοριστικό ρόλο στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναπαραγωγή, ωοτοκία).

Η Κορώνη, μια ειδυλλιακή περιοχή με θαυμάσια αρχιτεκτονική, γειτνιάζει με μία από τις παραλίες ωοτοκίες της καρέτα στην Πελοπόννησο.

Με σεβασμό προς όλα τα είδη ζωής με τα οποία μοιραζόμαστε αυτό τον τόπο και μειώνοντας όσο γίνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, προστατεύουμε ουσιαστικά το περιβάλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Καλούμε τον Δήμο Πύλου-Νέστορος να σταθεί αρωγός στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ που δεν μπορεί να επιτελεστεί χωρίς την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Σχόλια