Αρκτική: οι θερινοί πάγοι σε ιστορικό χαμηλό

0
478

Οι πάγοι της Αρκτικής συνεχίζουν να λιώνουν και σύμφωνα με στοιχεία της NASA και του Εθνικού Κέντρου Χιονιού και Πάγου φέτος το καλοκαίρι θα διαμορφωθούν σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο μετά το αρνητικό ρεκόρ του 2012.

Το Εθνικό Κέντρο Χιονιού και Πάγου (NSID) εκτιμά ότι το Μάιο χάνονταν κάθε μέρα 61.100 τετρ. χιλιόμετρα πάγου, ρυθμός κατά πολύ ταχύτερος από τα 46.600 τετρ. χλμ που έλιωναν ημερησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 1981-2010.

Οι πολυετείς πάγοι, αυτοί που δεν λιώνουν, διατηρούν τη θερμοκρασία του Αρκτικού Ωκεανού σε χαμηλά επίπεδα. Εάν αυτοί οι πάγοι εντέλει λιώσουν, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, τον επόμενο χειμώνα θα υπάρχουν μόνο φρέσκοι πάγοι που στη συνέχεια λιώνουν ευκολότερα από τους πολυετείς.

Η απουσία πολυετών πάγων σημαίνει ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα θερμανθεί.

Οι επιστήμονες του NSID αποδίδουν τα χαμηλά επίπεδα των πάγων σε θερμά αέρια ρεύματα που μεταφέρθηκαν στην Αρκτική από την Αλάσκα και τη Βόρεια Ευρώπη.

Η μοναδική περιοχή όπου οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από την περίοδο 1981-2010 ήταν η Κεντρική Σιβηρία στη Ρωσία.

Μπορεί τα στοιχεία να βασίζονται σε προκαταρκτικές δορυφορικές παρατηρήσεις, αλλά το NSID αναφέρει ότι τα συμπεράσματα για την υποχώρηση των πάγων στοιχειοθετούνται και από άλλες πηγές.

econews

Σχόλια