Αφαλάτωση: νέα τεχνολογία αξιοποιεί τις βιομηχανικές εκπομπές CO2 [video]

0
1215

Στις χώρες του Περσικού Κόλπου πίνουν κατά κύριο λόγο αφαλατωμένο θαλασσινό νερό. Ωστόσο, η συμβατική αφαλάτωση του νερού είναι αφενός περίπλοκη και ενεργοβόρος διαδικασία και αφετέρου συνοδεύεται από σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο καθώς αυξάνει τα επίπεδα αλατότητας της θάλασσας.

Παράλληλα, στις χώρες του Κόλπου καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα λόγω της εντατικής εξόρυξης και διύλισης ορυκτών καυσίμων.

Ένας χημικός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ προτείνει μια κοινή λύση στα δύο ξεχωριστά προβλήματα με μια νέα τεχνολογία αφαλάτωσης του νερού.

Ο Φαρίντ Μπενιάχα και η ερευνητική του ομάδα βρήκαν έναν τρόπο να ανακυκλώνουν τα απόβλητα άλμης που προκύπτουν από τη διαδικασία αφαλάτωσης. Οι ερευνητές τροποποίησαν μία μέθοδο χημικής μετατροπής που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και 150 χρόνια για την παραγωγή ανθρακικού νατρίου για βιομηχανικές εφαρμογές, απλοποιώντας την από επτά βήματα σε μόλις δύο.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι το καθαρό διοξείδιο του άνθρακα, όταν αναμειγνύεται με άλμη, το υποπροϊόν της αφαλάτωσης, και αμμωνία, παράγει στερεό διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) και διάλυμα χλωριούχου αμμωνίου. Στη συνέχεια το διάλυμα διασπάται σε διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου και αέριο αμμωνίας, μέθοδος που επιτρέπει την ανακύκλωση της αμμωνίας και την επανεκκίνηση της διαδικασίας.

«Ο στόχος είναι να λύσουμε δύο δυσάρεστα περιβαλλοντικά προβλήματα με μία έξυπνη λύση και να δημιουργήσουμε χρήσιμα, εμπορεύσιμα προϊόντα ώστε να αντισταθμιστεί εν μέρει το κόστος της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Μπενιάχα στην ιστοσελίδα Scientific American.

Η απλοποιημένη διαδικασία αφαλάτωσης ανακυκλώνει τα απόβλητα άλμης και αποτρέπει την απόρριψη του εξαιρετικά αλμυρού διαλύματος πίσω στη θάλασσα. Με τη χρήση του πλεονάσματος διοξειδίου του άνθρακα, η νέα μέθοδος μπορεί να συμβάλει στην μερική αντιστάθμιση των εκπομπών που παράγονται από τον ενεργειακό κλάδο.

Μπορεί η εν λόγω τεχνολογία να είναι ακριβότερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους αφαλάτωσης, αλλά η χρήση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι βιομηχανικές δραστηριότητες μπορεί να μειώσει το κόστος, εάν εγκατασταθούν οι κατάλληλες υποδομές.

Δείτε πώς λειτουργεί.

econews

Σχόλια