Καθαρίστε τη Μεσόγειο: βάζουμε τα δυνατά μας και καθαρίζουμε τις παραλίες μας

0
1239

Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν και η πραγματικότητα συχνά μας ξεπερνά, η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς για 21η χρονιά στα πεδία της προστασίας των ακτών, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, του εθελοντισμού και της ουσιαστικής συμμετοχής στη διαφύλαξη του φυσικού μας κεφαλαίου.

Δυο βδομάδες πριν την τυπική λήξη της εκστρατείας, μπορείς κι εσύ να συμμετάσχεις στην ιστορικότερη περιβαλλοντική πρωτοβουλία!

Από το 1995 η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» ενώνει κάθε χρόνο όλη τη χώρα σε μια τεράστια κοινή δράση. Για δύο μήνες απ’άκρη σ’άκρη της Ελλάδας, μικροί και μεγάλοι γίνονται κομμάτι της πιο μαχητικής «αλυσίδας» ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση και τον εφησυχασμό.

Φέτος, παράλληλα με τους καθαρισμούς, αναδεικνύουμε το πρόβλημα των μικροπλαστικών, που παρότι αθέατα και ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπ’αριθμόν ένα ανερχόμενο κίνδυνο για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Ήδη, σχεδόν 12.000 εθελοντές έχουν δηλώσει συμμετοχή στη φετινή προσπάθεια. Γιατί όχι κι εσύ; Όρισε τον τόπο και το χρόνο που θέλεις να γίνει ο καθαρισμός και συμπλήρωσε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής ή, εναλλακτικά, «κατέβασε» και στείλε τη φόρμα συμμετοχής συμπληρωμένη στο medsoscleanup@gmail.com ή μέσω φαξ στο 210 8228795.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει όλη την προσπάθεια, στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (καρτ-ποστάλ και Φύλλα Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών – υλικό που στη συνέχεια επεξεργάζεται το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών), «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό και διοργανώνοντας κεντρικούς καθαρισμούς στην Αττική και αλλού.

Κάνε το καλό και έλα στο γιαλό… Σε περιμένουμε!

Μπορεί η τυπική διάρκεια της εκστρατείας να είναι 1/5 -30/6, όμως θα χαρούμε να «σπάσουμε» τους χρονικούς περιορισμούς. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας κι εμείς είμαστε εδώ για να συντονίσουμε τη δράση σου και να σου προωθήσουμε το απαραίτητο υλικό.

Σχόλια