Η φωτορύπανση σβήνει τα άστρα από τους ουρανούς της Γης – Τα στοιχεία

0
763

Η φωτορύπανση από τις ανθρώπινες υποδομές πλέον καλύπτει το 80% της Γης με συνέπεια το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού να μην μπορεί να διακρίνει τον Γαλαξία μας, Milky Way, στο ουράνιο στερέωμα.

Οι επιπτώσεις της φωτορύπανσης δεν είναι αποκλειστικά «αισθητικές», αλλά επηρεάζουν αρνητικά την άγρια ζωή: πολλά πουλιά μεταναστεύουν νωρίτερα, θαλάσσιες χελώνες στη φάση της ωοτοκίας κατευθύνονται προς τα φώτα παραθαλάσσιων ταβερνών και μπαρ αντί για τη θάλασσα, όπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα, νυχτοπεταλούδες και άλλοι νυκτόβιοι επικονιαστές αποπροσανατολίζονται, ενώ απορρυθμίζεται και το ίδιο το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου.

Την τελευταία δεκαετία, η φωτορύπανση ή ρύπανση τεχνητού φωτισμού αυξάνεται κατά 6% ετησίως στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον προηγούμενο παγκόσμιο άτλαντα που είχε δημοσιεύσει η ίδια διεθνής ερευνητική ομάδα πριν από 15 χρόνο.

Ως περιοχές που επηρεάζονται από το πρόβλημα ορίζονται αυτές στις οποίες ο νυχτερινός ουρανός είναι περίπου 10% φωτεινότερος από το κανονικό, πάνω από 14 microcandelas ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους.

Ο νέος άτλαντας της φωτορύπανσης βασίστηκε σε μετρήσεις του δορυφόρου Swomi της NASA και της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), σταθμισμένες με βάση χιλιάδες επιτόπιες μετρήσεις που προσέφεραν εθελοντές αστρονόμοι.

Ο χάρτης δείχνει ότι ο νυχτερινός ουρανός είναι αφύσικα φωτεινός στο 80% του πλανήτη, επιφάνεια που αντιστοιχεί στο 83% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ποσοστό εκτινάσσεται στο 99% για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Έτσι, έξι στους δέκα Ευρωπαίους και ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως δεν βλέπουν πια τον γαλαξία μας Milky Way.

Η φωτορύπανση είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα, λένε οι ερευνητές. Αντίθετα, στην περίπτωση του φωτισμού στους δρόμους, το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί: το κιτρινωπό φως από τις λάμπες νατρίου αντικαθίσταται σταδιακά από λάμπες LED χαμηλής κατανάλωσης, οι οποίες εκπέμπουν περισσότερο κυανό φως.

Σε αυτά τα μήκη κύματος το φως διαχέεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα και κάνει τον ουρανό να φαίνεται πιο λαμπρός.

—Μερικά συγκλονιστικά στοιχεία για τη φωτορύπανση

Η φωτορύπανση επηρεάζει ακόμα και παρθένες, ερημικές περιοχές διότι διαχέεται σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων από την πηγή της.

Η πιο «φωτομολυσμένη» χώρα στον κόσμο είναι η Σιγκαπούρη, όπου ο πληθυσμός ζει κάτω από τόσο «φωτεινούς ουρανούς» που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να προσαρμοστεί σε συνθήκες πλήρους σκότους.

Οι κάτοικοι του Σαν Μαρίνο, του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Μάλτας δεν βλέπουν πια τον γαλαξία μας, όπως επίσης το 99% των κατοίκων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 98% του Ισραήλ και το 97% της Αιγύπτου.

Οι μεγαλύτερες ενιαίες επιφάνειας όπου δεν φαίνεται ο Milky Way είναι το τριεθνές Βελγίου, Ολλανδίας, Γερμανίας, η πεδιάδα Παντάνα στη Βόρεια Ιταλία και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ από τη Βοστώνη στην Ουάσιγκτον. Επίσης, ο Milky Way έχει εξαφανιστεί από το Λονδίνο ως το Λίβερπουλ και το Ληντς της Αγγλίας και στις περιοχές γύρω από το Πεκίνο και το Χονκ Κονγκ.

Εάν ζείτε στο Παρίσι, για να βρείτε περιοχή χωρίς εκτεταμένη φωτορύπανση πρέπει να ταξιδέψετε 1300 χιλιόμετρα προς την Κορσική, την Κεντρική Σκωτία ή την επαρχία Κουένσα της Ισπανίας.

Ομοίως από το Νεσατέλ της Ελβετίας κάποιος πρέπει να ταξιδέψει 1350 χιλιόμετρα προς τη βορειοδυτική Σκωτία, την Αλγερία ή την Ουκρανία για να δει έναστρο ουρανό.

Οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα φωτορύπανσης είναι το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Μαδαγασκάρη όπου το 75% των κατοίκων ζουν κάτω από «αμόλυντους» ουρανούς.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Advances.

econews

Σχόλια