Η Αυστραλία μπορεί 100% ΑΠΕ χωρίς λιγνιτικά φορτία βάσης

0
816

Μπορεί η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία να ηλεκτροδοτηθεί εξολοκλήρου από ΑΠΕ; Πολλοί επικριτές των ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση με τους υφιστάμενους όρους είναι τεχνικά και οικονομικά αδύνατη.

Παρόλα αυτά, μια έκθεση του WWF Αυστραλίας υποστηρίζει ότι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί εξολοκλήρου από ΑΠΕ χωρίς θερμοηλεκτρικά εργοστάσια ή πετρελαιογεννήτριες ως «μονάδες βάσης».

Συγκεκριμένα, η έκθεση του WWF Australia με τίτλο «Πέρα από τα φορτία βάσης: 100% ΑΠΕ στην Αυστραλία» υποστηρίζει ότι «η έννοια του “φορτίου βάσης” παύει να έχει σημασία σε ένα δίκτυο με 100% ανανεώσιμη ενέργεια» και ότι η Αυστραλία ήδη διαθέτει την τεχνολογία «που επιτρέπει την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση της χώρας μόνο με ανανεώσιμη ενέργεια».

«Στην Αυστραλία έχουμε συνηθίσει στην ιδέα της “ενέργειας βάσης” εκείνη, δηλαδή, που μας διασφαλίζει ότι έχουμε ρεύμα σε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη νύχτα» αναφέρει ο Άντριαν Ένραϊτ, Επικεφαλής Κλιματικής Πολιτικής του WWF Australia.

«Το πρόβλημα είναι ότι τον μεγάλο όγκο των φορτίων βάσης παράγουν εξαιρετικά ρυπογόνες και παλιές μονάδες άνθρακα, ορισμένες εκ των οποίων ξεκίνησαν να λειτουργούν από τη δεκαετία του 1950″ προσθέτει. Τρεις στις τέσσερις μονάδες άνθρακα στην Αυστραλία λειτουργούν πέρα από την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής τους.

Η έκθεση αναφέρει ότι η μετάβαση της Αυστραλίας σε ένα σύστημα με 100% ΑΠΕ απαιτεί δύο τύπους ανανεώσιμων τεχνολογιών: κατανεμόμενες ΑΠΕ και μεταβλητές ΑΠΕ.

Αυτή τη στιγμή το ενεργειακό σύστημα περιλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο από φορτία βάσης με κάποιες ώρες αιχμής και ενδιάμεσες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Το WWF αναφέρει ότι η Αυστραλία μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί από στοχαστικές ΑΠΕ (τυχαίας ηλεκτροπαραγωγής) όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά μαζί με κατανεμόμενες (σταθερές) μονάδες όπως ηλιοθερμικά πάρκα συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας με δυνατότητα θερμικής αποθήκευσης φορτίων που θα βουλώνουν «τρύπες» στην παραγωγή και θα καλύπτουν τη ζήτηση.

Δείτε στις εικόνες πώς μοιάζει ένα σύστημα με «μονάδες βάσης» και πώς ένα σύστημα με μεταβλητές (variable) και κατανεμόμενες (dispatchable) ΑΠΕ.

WWF-3-570x181

Κλειδί της ενεργειακής μετάβασης είναι οι τεχνολογίες αποθήκευσης που μελλοντικά θα καταστήσουν τη διείσδυση των ΑΠΕ φθηνότερη και ομαλότερη.

econews

Σχόλια