Κρήτη: φωλιές θαλάσσιας χελώνας σε Μεσσαρά και Μάλεμε Χανίων

0
110

Πιστές σχεδόν με ακρίβεια ημέρας αποδείχθηκαν οι θαλάσσιες χελώνες που επισκέφθηκαν και φέτος την Κρήτη για να αποθέσουν τα αβγά τους.

Η έναρξη του καλοκαιριού συνοδεύτηκε με δύο ακόμα φωλιές στην Κρήτη. Αυτή τη φορά στην παραλία ωοτοκίας του Κομμού, στον κόλπο της Μεσσαράς, όπου με ενθουσιασμό ανακοινώθηκε ο εντοπισμός φωλιάς την Τετάρτη 1η Ιουνίου από την εθελοντική ομάδα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Η δεύτερη εντοπίστηκε μια μέρα μετά στην παραλία ωοτοκίας του Μάλεμε, στον κόλπο των Χανίων.

Ο εντοπισμός των φωλιών στις δύο συγκεκριμένες παραλίες χαρακτηρίζεται ως «πολύ ενθαρρυντικό γεγονός» καθώς πρόκειται για δύο περιοχές που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τον άνθρωπο και για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένες ως προς την ωοτοκία.

 

Η δράση των εθελοντών στην Κρήτη θα συνεχιστεί για τέσσερις ακόμα μήνες μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου.

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά σε όλους όσους διατηρούν τις επιχειρήσεις τους επί των παραλιών ωοτοκίας να μην ξεχνούν να εφαρμόζουν τα απλά αλλά ζωτικής σημασίας διαχειριστικά μέτρα:

* Τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.

* Μάζεμα επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία

* Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης συνίσταται να γίνεται εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.

* Αποφυγή ισιώματος και βρεξίματος της άμμου, ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη χελωνών και νεοσσών μέχρι να καταφτάσει η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

* Αποφυγή τοποθέτησης εγκαταστάσεων όπως κουβούκλια τέντες ή ντους πάνω στην αμμώδη παραλία.

* Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πως δεν υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην παρενοχλείται η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας και να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί κατά την περίοδο εκκόλαψης.

* Απαγορεύονται οι καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα.

Σχόλια