Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποκαλύπτεται ως υπολογιστής εκλείψεων

1
1485

Η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36 και Ακτή Μουτσοπούλου) τη συνολική ανάγνωση των επιγραφών του Μηχανισμού, αποτέλεσμα διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας κατά τα δέκα τελευταία χρόνια.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και οι εκδότες του διεθνούς διεπιστημονικού περιοδικού «Almagest», στο οποίο δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί απευθείας από τους ειδικούς το ακριβές περιεχόμενο των επιγραφών που βρίσκονται στο εσωτερικό του μηχανισμού.

—Τι βρέθηκε

Ήδη από την ανακάλυψη των θραυσμάτων του Μηχανισμού το 1902, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι πρώτες λέξεις που διαβάστηκαν – «Αφροδίτη» και «Ηλίου ακτίνα» – ανέδειξαν την αστρονομική χρήση του αντικειμένου. Περιγράφει τις εκλείψεις και τις κατηγοριοποιεί ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και την κατεύθυνσή τους. Πρόκειται για ένα μοναδικό κείμενο που δεν υπάρχει αντίστοιχό του» δηλώνει στην εφημερίδα τα ΝΕΑ ο Γιάννης Μπιτσάκης, μέλος της Ομάδας Έρευνας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Σημαντικά στοιχεία φέρνει στο φως και μία από τις δύο καλύτερα σωζόμενες επιγραφές που βρίσκεται σε πλάκα στην εμπρόσθια πλευρά του μηχανισμού και η οποία διαβάστηκε πολύ δύσκολα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η επιγραφή αποκαλύπτει ότι ο Μηχανισμός λειτουργούσε ως πλανητάριο που έδειχνε τις κινήσεις των πλανητών – του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου – καθώς είναι διαιρεμένη αντίστοιχα σε πέντε μέρη αποδεικνύοντας πως ένα προεξέχον μέρος του μηχανισμού (όπως δείχνουν και τα ίχνη πάνω στο κεντρικό γρανάζι) έχει παραμείνει στο βυθό.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι αρχαίοι αντι-μοιρολάτρες έφτιαξαν ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΥΣ υπολογιστές ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση επικίνδυνων πλανητικών ηλεκτρο-ευθυγραμμίσεων, όπως συνέβη και το 1908 στην καταστροφή της Τουνγκούσκα. http://LaserEarthShield.info
    «The Front Dial and Parapegma Inscriptions»: Parapegma Inscription, comprising an alphabetically indexed list of annually repeating astronomical events relating to the Sun and to fixed stars.
    http://www.hpdst.gr/publications/almagest/issues/7-1

Comments are closed.