Ασωπός: μπαίνει καθαρό νερό από Μόρνο και Υλίκη

0
1207

Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την αποκατάσταση των υδατικών συστημάτων στην περιοχή του Ασωπού παραχώρησε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, παρουσία του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ, Κώστα Παπαδόπουλου και του Δημάρχου Τανάγρας, Βασίλη Περγάλια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί οι μελέτες για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού» με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

Στόχος των έργων είναι να λυθεί το υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής με τη μεταφορά νερού από τον Μόρνο και παράλληλα να γίνει εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με νερό από την Υλίκη. Έτσι, τα έργα θα εξασφαλίσουν νερό ύδρευσης στην περιοχή με δυνατότητα επέκτασης στις γειτονικές, θα «απενοχοποιήσουν» τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα της προσπάθειας για την εξυγίανση και απορρύπανση των εδαφών στη Λεκάνη του Ασωπού, όπως επισήμανε ο κ. Τσιρώνης.

Το έργο, το οποίο είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014, είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων Ευρώ, με υπευθύνους για την εκτέλεσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Τανάγρας.

Θα προηγηθούν οι σχετικές μελέτες και στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κώστας Παπαδόπουλος, θα ξεκινήσουν τα έργα για τη μεταφορά νερού από τον αγωγό του Μόρνου για ύδρευση και άρδευση με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 1.200 κυβικών μέτρων ανά ώρα, την κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού μήκους 25 χιλιομέτρων, τη δημιουργία δικτύου ύδρευσης στη βιομηχανική ζώνη και ταμιευτήρων-δεξαμενών χωρητικότητας 8.500 κυβικών μέτρων, από τις οποίες θα τροφοδοτούνται οι οικισμοί.

Στο δεύτερο έργο θα επιχειρηθεί η περιβαλλοντική ανάκτηση των υπόγειων νερών με τη δημιουργία ενός αγωγού μήκους 5,5 χιλιομέτρων για την παροχή 20.000 κυβικών μέτρων πλεονάζοντος νερού την ημέρα από την Υλίκη για τον εμπλουτισμό του υδροφορέα μέσω γεωτρήσεων σε συγκεκριμένες θέσεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ετήσιες απώλειες στον Ευβοϊκό από την Υλίκη υπολογίζονται σε 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων στην εξάτμιση οφείλονται περίπου 30 εκατομμύρια.

Έτσι αποφασίστηκε να ενισχυθεί η καθημερινή διοχέτευση νερού στην κοίτη του Ασωπού, ώστε να εξασφαλιστεί μια σταθερή ροή καθαρού νερού και όχι λιμνάζοντα ύδατα.

—Οι ελλείψεις προσωπικού και τα επόμενα βήματα

Στην περιοχή των Οινοφύτων κατοικούν περίπου 70.000 άνθρωποι, και είναι εγκατεστημένες περί τις 800 ενεργές και ανενεργές βιομηχανίες και βιοτεχνίες εκ των οποίων σε λειτουργία βρίσκονται περίπου 500 με 25.000 εργαζομένους.

Ωστόσο το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επανδρώνουν μόλις 12 άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Επόμενες κινήσεις του υπουργείου είναι η προσπάθεια περιβαλλοντικής αποκατάστασης της λεκάνης του Ασωπού, η χωροθέτηση της βιομηχανικής περιοχής, καθώς επίσης και η χωροθέτηση και δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Να σημειωθεί ότι ως προς τα Βιομηχανικά Επικίνδυνα Απόβλητα, το μεγαλύτερο ποσοστό παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (27,3%) και ακολουθούν η Αττική (26,9%), η Κ. Μακεδονία (18,9%), η Θεσσαλία (13,8%), ενώ για τις λοιπές περιφέρειες τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται σε χαμηλότερες τιμές.

Σχόλια