Restaurant Fishweek: 6-18 Ιουνίου τρώμε ψάρια υπεύθυνης αλιείας

1
409

Πώς μπορεί μια συμμαχία μεταξύ του WWF, του Αθηνοράματος και 21 επιλεγμένων εστιατορίων της Αθήνας να κρατήσει τις θάλασσές μας ζωντανές και να εξασφαλίσει ψάρια για τις μελλοντικές γενιές; Η “Restaurant Fishweek” έρχεται από 6 μέχρι και 18 Ιουνίου να μας αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την υπεύθυνη προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών.

Το WWF Ελλάς και το Αθηνόραμα, σε συνεργασία με 21 επιλεγμένα εστιατόρια της Αθήνας, μας προσκαλούν σε ένα γευστικό ταξίδι ευαισθητοποίησης για την υπεύθυνη επιλογή ψαρικών, μέσα από ένα διαφορετικό μενού. Για 12 μέρες, από 6 μέχρι και 18 Ιουνίου, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κλασικές ή και ευφάνταστες συνταγές ψαρικών: συνταγές που βασίζονται στις συμβουλές του WWF για την υπεύθυνη προμήθεια ψαρικών.

«Η πρωτοβουλία αυτή συντονίζεται με την αειφόρο κατανάλωση ψαριών και γενικά θαλασσινών, που αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση από τα μικρά εστιατόρια που σερβίρουν ψαρικά μέχρι τους κύκλους της υψηλής γαστρονομίας», δήλωσε ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος- γευσιγνώστης του Αθηνοράματος και ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς συμπληρώνει : «Ο στόχος μας είναι η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και πέρα από αυτήν την εβδομάδα! Ελπίζουμε πως τα εστιατόρια που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας θα γίνουν ο οδηγός για μία νέα γενιά επαγγελματιών εστίασης, όπου η βιώσιμη προμήθεια ψαρικών θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση».

—Οι επιλογές μας στα ψαρικά έχουν σημασία. Τι πιο απλό;

*93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στις ευρωπαϊκές θάλασσες απειλούνται,
*40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»,
*50% των ψαρικών που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα,
*800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία.

Πώς μπορούμε να κάνουμε απλή την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών;

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν τον δικό τους προσωπικό οδηγό για περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιλογή ψαρικών. Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, συμβουλεύει πλέον τον καθένα για τις βιώσιμες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Για τα εισαγόμενα ψαρικά χρησιμοποιείται ένας απλός χρωματικός κώδικας που ξεκινά από «μπλε» και «πράσινα» ψαρικά που μπορούν να καταναλώνονται άφοβα, μέχρι τα κόκκινα που πρέπει να αποφεύγονται γιατί η αλίευσή τους έχει μεγάλο αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Για τα ελληνικά ψαρικά, ελλείψει επαρκών επιστημονικών δεδομένων, η βάση δίνεται στο επιτρεπόμενο μέγεθος και την περίοδο αναπαραγωγής του κάθε είδους, ώστε να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ψαρικά που δεν έχουν μεγαλώσει αρκετά και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν.

Ποια εστιατόρια συμμετέχουν στην πρωτοβουλία

Τα εστιατόρια που συμμετέχουν στη δράση θα σερβίρουν ένα ειδικό μενού ή συγκεκριμένα πιάτα που θα σημαίνονται για την Restaurant Fishweek.

ABOVO Κολωνάκι
ΑΘΗΡΙ Κεραμεικός
ΑΙΟΛΟΥ 68 κέντρο
ΑLERIA Μεταξουργείο
ΑLMYRA Κηφισιά
ARTISANAL LOUNGE & GARDENS Κηφισιά
ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ Πειραιάς
BOTRINI’S Χαλάνδρι
CTC Ιλίσια
F+W BY OLIVIER CAMPANHA Κολωνάκι
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ Τζιτζιφιές
ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ Πειραιάς
ΚΟΛΛΙΑΣ Παλαιό Φάληρο
ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ηλιούπολη
MILOS ESTIATORIO Χίλτον
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Πειραιάς
ΤΟΜΟΕ Κηφισιά
ΤΡΑΒΟΛΤΑ Περιστέρι
ΨΑΡΑΔΕΣ Παλαιό Φάληρο
ΨΑΡΙΣΤΟΝ Νέο Ηράκλειο
ΨΩΜΙ & ΑΛΑΤΙ Χαλάνδρι

Το πρόγραμμα Fish Forward

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία WWF “Fish Forward”, η οποία υλοποιείται σε 11 χώρες, έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.

Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού αυτού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη της UNILEVER, υλοποιεί την ενέργεια Restaurant Fishweek και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Fish Guide.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.