Το Ντουμπάι σχεδιάζει το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο με ισχύ 1 Γιγαβάτ

0
1753

Ένα γιγάντιο ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος ενός Γιγαβάτ σχεδιάζει στο Ντουμπάι η τοπική υπηρεσία ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης (DEWA).

Το πάρκο συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας θα έχει ισχύ διπλάσια από το Noor 1, το μεγαλύτερο έργο CSP αυτή την στιγμή στον κόσμο, που ήδη λειτουργεί στο Ουαρζαζάτ του Μαρόκου και θα ολοκληρωθεί με ισχύ 500 Μεγαβάτ το 2018.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DEWA, Σαΐντ Μοχάμεντ Αλ Ταγιέρ ανακοίνωσε ότι το ηλιοθερμικό-μαμούθ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2030, έτος που το Ντουμπάι σχεδιάζει να καλύπτει το ένα τέταρτο της ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές.

Το πρώτο τμήμα του έργου, ισχύος 200 Μεγαβάτ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2021, ενώ την κατασκευή, εγκατάσταση και διαχείριση θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον Αλ Ταγιέρ θα εγκατασταθούν «πολλές χιλιάδες ηλιοστάτες» που θα εκπέμπουν ηλιακή ακτινοβολία σε έναν πύργο. Εκεί η θερμική ενέργεια θα αποθηκεύεται ώστε το ηλιοθερμικό να μπορεί να διαθέτει ηλεκτρική ενέργεια κατά παραγγελία και το βράδυ. Η αποθηκευμένη ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο για διάστημα «από οκτώ ως 12 ώρες ημερησίως».

Το αραβικό εμιράτο προετοιμάζεται για την «μεταπετρελαϊκή εποχή» και επιδιώκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την αειφορία.

Το έργο εντάσσεται στο μακρόπνοο σχέδιο Dubai Clean Energy Strategy 2050, το οποίο προβλέπει την κάλυψη του 75% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ ως το 2050.

Ως πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου, η DEWA επιχειρεί ως το 2030 να παραγάγει το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει από φυσικό αέριο, το 25% από ηλιακή ενέργεια, το 7% από «καθαρό» άνθρακα και ακόμα 7% από πυρηνική ενέργεια.

econews

Σχόλια