Μαχαίρι από σίδερο μετεωρίτη στον τάφο του Τουταγχαμών

0
2127

Το μικρό μαχαίρι με το οποίο τάφηκε ο Φαραώ Τουταγχαμών πριν από 3.300 χρόνια είχε σφυρηλατηθεί με σίδερο που προερχόταν από μετεωρίτη, σύμφωνα με μελέτη που συνυπογράφουν αιγύπτιοι και ιταλοί επιστήμονες.

Ο Τουταγχαμών βασίλεψε τον 14ο αιώνα π.Χ. και πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών μετά από εννέα χρόνια που κάθισε στον θρόνο. Τη σημερινή του φήμη οφείλει κυρίως στον αμύθητο θησαυρό που ανακαλύφθηκε στον τάφο του.

Στο μαυσωλείο του, που παρέμεινε ασύλητο, βρέθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα περισσότερα από 5.000 αντικείμενα πολλά από τα οποία ήταν κατασκευασμένα από ατόφιο χρυσάφι.

Ανάμεσά τους ήταν και ένα εγχειρίδιο με χρυσή λαβή και λάμα που δεν είχε οξειδωθεί. Το μαχαίρι αυτό ήταν κρυμμένο ανάμεσα στις λεπτές λωρίδες του υφάσματος που κάλυπταν τη μούμια του Τουταγχαμών.

Ομάδα 13 αιγυπτίων και ιταλών επιστημόνων που ανέλυσε τη χημική σύνθεση του στιλέτου υποστηρίζει ότι σφυρηλατήθηκε με σίδερο προερχόμενο από μετεωρίτη.

Όπως εξήγησαν, η λάμα περιείχε 10% νικέλιο, 0,58% κοβάλτιο και φώσφορο, περιεκτικότητες μετάλλων που υποδηλώνουν διαστημική προέλευση.

Η σύνθεση της λάμας προσδιορίστηκε με ακρίβεια χάρη στη μέθοδο της φασματοσκοπικής ανάλυσης φθορισμού ακτίνων X, εξηγούν στη μελέτη τους οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Μιλάνου, του Πανεπιστημίου της Πίζας και του Μουσείου του Καΐρου.

Ο Μαχμούντ Ελ Χαλουάγκι, πρώην διευθυντής του Μουσείου του Καΐρου ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, επιβεβαίωσε τα ευρήματα: «Η ποιότητα κατασκευής του στιλέτου δείχνει ότι την εποχή του φαραώ Τουταγχαμών οι Αιγύπτιοι ήταν ήδη δεξιοτέχνες στην κατεργασία του σιδήρου».

Η χημική σύσταση του εγχειριδίου αντιστοιχήθηκε με εκείνη του μετεωρίτη Κάργκα που ανακαλύφθηκε το 2000 στην περιοχή Μέρσα Ματρού, 150 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδριας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν την προέλευση του σιδήρου που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή τέτοιων αντικειμένων. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της 19ης Δυναστείας χαλκεύτηκε μια νέα λέξη για να περιγράψει το μέταλλο, η οποία σήμαινε «σίδηρος του ουρανού».

Το 2013, αρχαιολόγοι απέδειξαν ότι τα αρχαιότερα σιδερένια αντικείμενα που είχαν βρεθεί σε μια αιγυπτιακή νεκρόπολη —χάντρες από ταφικά περιδέραια ηλικίας 5.000 ετών— είχαν κατασκευαστεί με σίδερο από μετεωρίτες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Meteoritics and Planetary Science».

Σχόλια