Ο Σηκουάνας απειλεί να πνίξει το Παρίσι

0
208

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του Σηκουάνα ετοιμάζεται το Παρίσι με τη στάθμη του εμβληματικού ποταμού που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα να φτάνει στο επίπεδο των έξι μέτρων.

Ήδη περιοχές γύρω από το Παρίσι έχουν πλημμυρίσει, ενώ τα μουσεία Λούβρο και Ορσέ στο Κέντρο της πόλης παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους, ώστε να είναι δυνατή η απομάκρυνση έργων τέχνης εφόσον παραστεί ανάγκη.

Η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα οφείλεται στο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη βόρεια και κεντρική Γαλλία, όπως και στη νοτιοδυτική Γερμανία τις προηγούμενες μέρες. Τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει τη ζωή σε 11 άτομα.

Την Παρασκευή, το Παρίσι είναι στο επίκεντρο των έκτακτων μέτρων καθώς προβλέπεται η στάθμη του νερού θα αγγίξει τα 6 μέτρα.

Η άνοδος της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνάει από το κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας του νερού.

Τις προηγούμενες ημέρες, σχεδόν 24.400 σπίτια στο Παρίσι και στην περιοχή Λουαρέ είχαν μείνει νωρίτερα χωρίς ρεύμα, ενώ ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 21.700 σπίτια.

Μεταξύ των βαρύτερα πληγεισών περιοχών είναι το Νεμούρ, από όπου 3.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Πάντως και στο κέντρο του Παρισιού οι αποβάθρες του Σηκουάνα έχουν καλυφθεί από το νερό.

econews

Σχόλια