Νίσυρος: «ναι» στις ΑΠΕ αλλά «όχι» στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

0
1779

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα στον τομέα της γεωθερμίας. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με ένα έργο γεωθερμίας στη Λέσβο, ενώ ο γγ Ενέργειας του υπουργείου χαρακτήρισε τη γεωθερμία «εθνικό πλούτο» που θα συνδεθεί με την πρωτογενή παραγωγή.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha μετέδωσε εκπομπή με αντικείμενο την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στη Νίσυρο, η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών.

Όπως αναφέρει η εταιρεία:

«Αναφερόμενοι στην ανωτέρω εκπομπή της κας Σ. Παπαϊωάννου και αποβλέποντες στην υπεύθυνη και ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης, παραθέτουμε τα κάτωθι στοιχεία προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Δυστυχώς για την αλήθεια και την υπεύθυνη ενημέρωση, το τελικό συμπέρασμα που έμεινε στους τηλεθεατές, είναι αυτό που με απορία-πικρία επανελάμβανε η δημοσιογράφος για την μη εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας και αυτό που δήλωσε ένας εκ των ερωτηθέντων, ότι δηλαδή, οι Νισύριοι αντιτίθενται, επηρεασμένοι δήθεν από αυτά που έγιναν στη Μήλο, και ότι η τεχνολογία σήμερα αντιμετωπίζει επιτυχώς τα προβλήματα που δημιουργούνται.

2. Εμείς οι Νισύριοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, και όχι με ατεκμηρίωτη και ανεύθυνη άρνηση, αντιτιθέμεθα στην δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στηριζόμενοι στα κάτωθι:

α) «Είναι σαφές ότι τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία δεν μπορούν να συνυπάρξουν με εργοστάσια γεωθερμίας … ο ευαίσθητος χώρος του ηφαιστείου της Νισύρου βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο ισορροπίας και κάθε παρέμβαση μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις…». (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εργαστήριο Μελέτης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Πανεπ. Αθηνών).

β) «γεωτρήσεις όπως οι δραστηριότητες για την συνεχή εκμετάλλευση θερμών αλμυρών ρευστών κατά την λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη Νίσυρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν σεισμική δραστηριότητα και ίσως πυροδοτήσουν απρόβλεπτα μεγάλης εκτάσεως υδροθερμικές εκρήξεις…». (Volker Dietrich καθηγητής Ομοσπ. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης).

γ) «Η Νίσυρος ανήκει σε ηφαιστειακή ζώνη υψηλής ενθαλπίας και θεωρείται ως ένα από τα δύο πιο επικίνδυνα ηφαιστειακά οικοδομήματα στη χώρα μας. Για τους κινδύνους που συνεπάγεται η εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας, σε ενεργά ηφαιστειακά τόξα και μάλιστα επί ή πλησίον ενεργών ηφαιστείων, όπως στην περίπτωση της Νισύρου, η ηγεσία του υπουργείου έχει ενημερωθεί προ πολλού χρόνου.

Οι εκρήξεις που ακολούθησαν τις γεωτρήσεις και την εγκατάσταση μονάδος γεωθερμικής ενέργειας στο ηφαίστειο Πινατούμπο των Φιλιππίνων, επαλήθευσαν τις προβλέψεις και τους φόβους μου»… Περαιτέρω, «η αντλούμενη από τους ταμιευτήρες ενέργεια δεν αναπληρώνεται σε σύντομο χρόνο, με αποτέλεσμα, τη μείωση των υπέρθερμων ρευστών εντός του ταμιευτήρα. Στο Λαρντερέλλο της Ιταλίας, τα παραγωγικά πηγάδια διατηρούσαν το ωφέλιμο φορτίο νερού και θερμοκρασίας για δέκα μόνο χρόνια.

Στη συνέχεια δημιουργούνται νέες γεωτρήσεις σε ικανή απόσταση για συνέχιση της παραγωγής ενέργειας. Επειδή η Ελλάδα και η Ιταλία ανήκουν στην ίδια, στην Αλπική ορογένεση, είναι επόμενο ότι η ίδια διάρκεια ζωής του κάθε πηγαδιού θα πρέπει να αναμένεται και για την ενδεχόμενη γεώτρηση στη Νίσυρο η οποία έχει έκταση μόνο 40 τετρ. χλμ και επομένως δεν υπάρχει η πολυτέλεια επεκτατικής γεωθερμικής δραστηριότητας». (Ενημερωτικό-Εισηγητικό σημείωμα του Τμηματάρχου Γεωθερμίας του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας).

δ) «Η Νίσυρος, δεν είναι η ίδια περίπτωση με όλες τις άλλες ανά τον κόσμο περιοχές όπου παράγεται ηλεκτρισμός από τη γεωθερμία. Τα παραδείγματα άλλων χωρών που επικαλείται η ΔΕΗ δεν έχουν καμιά σχέση με τη Νίσυρο η οποία έχει έκταση 40 km2 και η περιοχή εκμεταλλεύσεως του γεωθερμικού πεδίου είναι μόλις 3km. Ποιος σοβαρός μηχανικός που ασχολείται με το θέμα μπορεί να εγγυηθεί ότιη παραγωγή 10MW με ρευστά της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων m3 το έτος που εμπεριέχουν μια σειρά από διάφορες χημικές ουσίες, θα μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα και θα είναι δυνατόν να επανεισαχθεί αυτό το ρευστό στο έδαφος; Ποιος μπορείνα εγγυηθεί ότι θα εγκατασταθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για τον καθαρισμό των αερίων ρύπω;… Στην Παντελλέρια των 83km2 και των 8.000 κατοίκων με πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό, τα σχέδια για εκμετάλλευση του πεδίου δεν έχουν υλοποιηθεί λόγω της αρνητικής θέσης των κατοίκων…» (Δρ. Χ. Κορωναίος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο μεταπτυχιακό του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», δήμαρχος Νισύρου».

ε) Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι σε περίπτωση υλοποιήσεως των σχεδίων παραγωγής ενέργειας, η ΔΕΗ θα είναι οπωσδήποτε συμμέτοχος στην κοινοπραξία. Αντί αναφοράς σε σωρεία περιπτώσεων που αποδεικνύουν την αναξιοπιστία της, θα ρωτήσουμε, πόσες φορές έχει καταδικαστεί η Ελλάδα από το δικαστήριο της ΕΕ για ρύπανση του περιβάλλοντος εκ μέρους της ΔΕΗ (Λιμενοπεράματα Ηρακλείου, χρήση cloffen, εργοστάσιο Αγ. Δημητρίου, κ.λπ., κ.λπ.). Εμείς γιατί να την εμπιστευτούμε;

στ) Όλο το νησί της Νισύρου, οι πέριξ αυτής της νησίδες και ο μεταξύ αυτών θαλάσσιος χώρος, έχουν ενταχθεί με αποφάσεις των αρμοδίων φορέων στη ζώνη Natura 2000, με κωδικό GR4210007 και κατηγορία SCI και έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικές περιοχές με κωδικό GR 167 επειδή είναι πέρασμα των αποδημητικών πτηνών. Σε σχετική πρόσφατη έκδοση του ΙΓΜΕ αναφέρεται ότι, «η Νίσυρος βρίσκεται πάνω στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομo για τα ασιατικά είδη πτηνών, τον σημαντικότερο δρόμο στην πορεία τους προς την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Η καταγεγραμμένη παρουσία 450.000 ειδών χλωρίδας, 85 ειδών ορνιθοπανίδας, επτά ειδών ερπετών, καθώς και η παρουσία της φώκιας μονάχους-μονάχους στις ακτές αναδεικνύουν τη Νίσυρο σε έναν τόπο άξιο προστασίας και μελέτης».

«Αυτά είναι τα σημαντικότερα από τα επιχειρήματά μας, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα. Αν για την έγκριτη δημοσιογράφο αυτό ήταν ένα ακόμη θέμα για να κλείσει την εκπομπή της, για μας τους Νισύριους, το θέμα αυτό είναι υπαρξιακό και γι΄αυτό όφειλε να το προσέξει περισσότερο. Τώρα το πώς είναι δυνατόν, κάποιος από θερμός συμπαραστάτης μας στον αγώνα για να μην προχωρήσουν τα άνομα σχέδια της ΔΕΗ, ξαφνικά να εμφανίζεται υπέρμαχος των θέσεών της, αυτό μας απογοητεύει. Νέοι καιροί, νέα ήθη, αλλά και νέες θέσεις…» αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση.

«Εμείς πάντως δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση. Θα αγωνιζόμαστε σθεναρά για την πατρίδα μας, μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιοι να σταματήσουν τα καταστροφικά για το νησί μας σχέδια παραγωγής ενέργειας με χρήση της υψηλής ενθαλπίας και να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση της χαμηλής ενθαλπίας, για την οποία κανείς δεν έχει αντίρρηση αφού δεν δημιουργεί προβλήματα. Με τη συνδρομή μιας ανεμογεννήτριας και ενός μικρού φωτοβολταϊκού, θα εξασφαλίσουν για τη Νίσυρο ψύξη, θέρμανση στα σπίτια, ζεστό, κρύο νερό, σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας του ενεργοβόρου εργοστασίου αφαλάτωσης και ένα σωρό άλλες χρήσεις. Καιρός είναι να το αποφασίσουν. Εκεί θέλουμε τη συμπαράσταση της κάθε δημοσιογράφου» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Διαμ. Χαρτοφύλης και η Γεν. Γραμματέας Ειρήνη Παν. Κατσιματίδου.

Σχόλια