Η καρέτα-καρέτα ξεμύτισε στον Λακωνικό Κόλπο

0
156

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 30 Μαΐου 2016 εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά χελώνας καρέτα-καρέτα στον Λακωνικό Κόλπο και συγκεκριμένα στην παραλία Βαλτάκι.

Το φετινό θερινό πρόγραμμα μελέτης και προστασίας του Λακωνικού Κόλπου ξεκίνησε στις 28 Μαΐου, θα διαρκέσει ως τις 17 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό και παρακολούθηση των φωλιών, προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής.

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Λακωνικού αναμένεται η συμμετοχή περίπου 150 ατόμων, κυρίως ευαισθητοποιημένων νέων επιστημόνων από όλο τον κόσμο που έρχονται στη Μεσσηνία για να συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών.

Η οικολογική σημασία της περιοχής είναι μεγάλη καθώς αποτελεί μία από τις κύριες περιοχές ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στην Πελοπόννησο. Αυτό το γεγονός μαζί με την συνεργασία τοπικών φορέων μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη του Λακωνικού και στην προσέλκυση επισκεπτών από όλη την Ευρώπη.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι προστατεύοντας τη θαλάσσια χελώνα, προστατεύουμε το περιβάλλον άρα και τον άνθρωπο!

Όταν απορρρίπτουμε πλαστικές σακούλες στο περιβάλλον δεν βλάπτουμε μόνο την χελώνα αλλά και εμάς τους ίδιους, αφού τα μικροπλαστικά απορρίμματα μέσα από την τροφική αλυσίδα καταλήγουν στον οργανισμό μας!

Αν χτίζουμε πάνω στις παραλίες καταστρέφοντας τις αμμοθίνες, δεν μειώνουμε μόνο τον διαθέσιμο χώρο για την ωοτοκία, αλλά προκαλούμε τη διάβρωση των παραλιών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και την εξαφάνισή τους μακροπρόθεσμα.

Τέλος, η ρύπανση των παραλιών με αποτσίγαρα σημαίνει ότι αυτά θα καταλήγουν στη θάλασσα και προκαλούν ρύπανση που θα σκοτώσουν τα ψάρια που θα τρώγαμε

Καλό καλοκαίρι με σεβασμό και αγάπη προς ό,τι βρίσκεται δίπλα μας!

Σχόλια