REN21: ρεκόρ για τις ΑΠΕ με 147GW το 2015 – Επενδύσεις και εμπόδια

0
4050
REN21, an international body, said there was record investment and installation of renewables around the globe last year

Το Διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21ο αιώνα (REN21) παρουσίασε σήμερα 1η Ιουνίου 2016 την ετησία ανασκόπηση του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η έκθεση με τίτλο «Renewables 2016 Global Status Report» αποκαλύπτει ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον απολύτως ανταγωνιστικές, ενώ αποτελούν κύριες πηγές ενέργειας για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2015 ήταν ένα έτος ρεκόρ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ σημείωσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αύξηση με περίπου 147,20 νέα Γιγαβάτ (GW) να προστίθενται στο ήδη υπάρχον δυναμικό.

Η χρήση ΑΠΕ για θέρμανση αυξήθηκε, ενώ επίσης επεκτάθηκε και η χρήση τους στον τομέα των μεταφορών. Τα αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας συνέχισαν να εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς κλείνοντας έτσι την ψαλίδα μεταξύ των κοινωνιών που απολαμβάνουν ενεργειακή επάρκεια και όσων έχουν έλλειμμα.

Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν προκειμένου να καταγραφούν αυτές οι θετικές εξελίξεις στον κλάδο, με πρωταρχικό ρόλο να διαδραματίζει το γεγονός ότι πλέον οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι σε πολλές αγορές ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπροσθέτως, κυβερνητικές πρωτοβουλίες και εφαρμογή σχετικών πολιτικών συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικά σε σχέση με την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τις αρχές του 2016, 173 χώρες είχαν θεσπίσει ενεργειακούς στόχους ΑΠΕ, ενώ 146 χώρες υποστήριζαν συγκεκριμένες πολιτικές. Παράλληλα, η συμμαχία πόλεων, τοπικών κοινωνιών, και εταιρειών στο πλαίσιο του αναπτυσσόμενου κινήματος “100% renewable”, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο δρόμο για την επίτευξη μιας παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με την έκθεση, άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και το περιβάλλον καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

H Christine Lins, Εκτελεστική Γραμματέας του REN21, δήλωσε οτι “είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε μια περίοδο όπου οι τιμές των ορυκτών καυσίμων ήταν σε ιστορικά χαμηλά και με τις ΑΠΕ να μειονεκτούν σε επίπεδο κρατικών επιχορηγήσεων. Για κάθε δολάριο που ξοδεύεται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, περίπου αλλά τέσσερα ξοδεύονται για να διατηρηθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα”.

—Οι επενδύσεις

Το 2015 ήταν έτος ρεκόρ όχι μόνο για νέες μονάδες ΑΠΕ αλλά και σε επίπεδο επενδύσεων – φτάνοντας τα 285,9 δισ. δολάρια παγκοσμίως έναντι 273 δισ. δολ. το 2014 – χωρίς να συνυπολογίζονται οι επενδύσεις σε μεγάλα υδροηλεκτρικά (ισχύος άνω των 50 Μεγαβάτ) αλλά και σε συστήματα θέρμανσης και ψύξης που θα ανεβάζαν σημαντικά τη συνολική επενδυτική δαπάνη. Στην Κίνα αναλογεί περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας επενδυτικής δαπάνης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν τις αναπτυγμένες σε επενδύσεις ΑΠΕ.

Η αύξηση στις επενδύσεις επέφερε και γρηγορότερη τεχνολογική εξέλιξη με αποτέλεσμα τη μείωση κόστους αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα απασχολούνται στον κλάδο των ΑΠΕ περίπου 8,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ένα νούμερο που απεικονίζει την σταθερή ανάπτυξη του κλάδου εκ διαμέτρου αντίθετη από τη φθίνουσα εικόνα της αγοράς εργασίας στον υπόλοιπό ενεργειακό τομέα και ειδικά στα ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση παρουσιάζει τις εξελίξεις και τάσεις στον τομέα των ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2015 ενώ υπάρχει αναφορά και σε κάποια στοιχεία από το 2016, σύμφωνα με τα οποία η επιτάχυνση των ενεργειών για τη μείωση των αέριων του θερμοκηπίου όπως συμφωνήθηκε στη συνδιάσκεψη για το κλίμα που έγινε στο Παρίσι δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί.

Παρόλο που τα στοιχεία είναι θετικά, στην έκθεση υπογραμμίζονται μερικά κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου οι χώρες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για μια παγκόσμια μετάβαση μακρυά από ορυκτά καύσιμα.

Μεταξύ άλλων αυτές περιλαμβάνουν: την ενσωμάτωση μεγάλων ποσοστών ανανεώσιμης ενέργειας στα δίκτυα, την επίλυση νομοθετικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων αλλά και την άρση ρυθμιστικών και δημοσιονομικών περιορισμών.

Την ίδια ώρα η νομοθεσία για τη χρήση ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών αλλά και ψύξης/θέρμανσης είναι ελλιπής με συνέπεια να καταγράφονται καθυστερήσεις.

Ο Πρόεδρος του RΕΝ21, Αρθούρος Ζερβός, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης δήλωσε: «Το τρένο των ΑΠΕ ναι μεν είναι τροχοδρομημένο, αλλά σε υποδομές του 20ου αιώνα και σε ένα σύστημα βασισμένο σε μια ξεπερασμένη λογική όπου το βασικό φορτίο παράγεται από ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο υγιές, ενεργειακά και κλιματικά ασφαλές μέλλον, πρέπει να χτίσουμε ένα αντίστοιχα υψηλής ταχύτητας δίκτυο – ένα έξυπνο, πιο ευέλικτο σύστημα που μεγιστοποιεί τη χρήση διαφορετικών πηγών ΑΠΕ και θα διασφαλίζει την αποκεντρωμένη και τοπικά παραγόμενη ενέργεια”.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι 10η παγκοσμίως στη χρήση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (ηλιακοί θερμοσίφωνες και θερμοσυσσωρευτές).

Ωστόσο, το 2015 η ανάπτυξη αυτού του κλάδου ήταν μηδενική.

econews

Σχόλια