Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πεθαίνει και η κυβέρνηση το κρύβει

0
1350

Μια ακόμη έκθεση αποκαλύπτει ότι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του πλανήτη μας, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία κινδυνεύει με καταστροφική συρρίκνωση.

Ήδη η παρατηρείται μαζική λεύκανση των κοραλλιών στο 35% του βόρειου και του κεντρικού Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (30/5) αυστραλοί επιστήμονες που συμμετείχαν σε μεγάλη έκθεση της UNESCO.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως η θνησιμότητα των κοραλλιών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς μέρος από το εναπομείναν 65% των κοραλλιών δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ή Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα (αγγλ. Great Barrier Reef) είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο. Αποτελείται από 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά, και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ορατός από το διάστημα. Αποτελείται και σχηματίζεται από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα Κοράλλια, ένα είδος πολύποδων. Ο ύφαλος είναι σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και αποτελεί από το 1981 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι επίσης σημαντική πηγή εσόδων για την Αυστραλία καθώς αποφέρει πάνω από 5 δισ. «τουριστικά» δολάρια Αυστραλίας ετησίως.

 

—Η αιτία της καταστροφής

Η παρατηρούμενη καταστροφή οφείλεται σε μια δραματική εξάπλωση της λεύκανσης κατά την τελευταία διετία. Τη λεύκανση που οφείλεται στην υπερθέρμανση των υδάτων προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή και το έντονο φέτος φαινόμενο Ελ Νίνιο που θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού μεταβάλλοντας τα μετεωρολογικά πρότυπα σε όλο τον πλανήτη.

Τα θερμότερα νερά βλάπτουν τους οργανισμούς που ζουν στα κοράλλια και τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε ασθένειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έκταση του φαινομένου είναι δραματική, όπως σε πολλά νησιά του Ειρηνικού όπου οι θάνατοι των κοραλλιών φτάνουν το 80%.

Πρόκειται για το τρίτο μαζικό συμβάν αυτού του τύπου τα τελευταία 18 χρόνια, ενώ οι περιοχές που υπέφεραν περισσότερο είναι αυτές όπου το νερό έχει υψηλότερη θερμοκρασία για μεγαλύτερο διάστημα.

Το νότιο μισό του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου άντεξε χάρη σε έναν τροπικό κυκλώνα. Ό,τι απέμεινε από την καταιγίδα που έπληξε τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό προκάλεσε νεφώσεις αλλά και μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή, ρίχνοντας τη θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων σε βαθμό τέτοιο που διακόπηκε η διαδικασία της λεύκανσης που είχε ξεκινήσει στον Νότο με αποτέλεσμα να σωθούν το 95% των κοραλλιών.

—Το κρύβει η αυστραλιανή κυβέρνηση

Το προκαταρκτικό κείμενο της έκθεσης της UNESCO που συνέταξαν επιστήμονες με επικεφαλής τον Άνταμ Μάρκαμ, αναπληρωτή διευθυντή Κλίματος και Ενέργειας στην Ένωση Ευαισθητοποιημένων Επιστημόνων (Union of Concerned Scientists) φαίνεται ότι ενόχλησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας η οποία ζήτηση την απόσυρσή του και τη διαγραφή κάθε αναφοράς στη χώρα.

Ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα Γουίλ Στέφεν, κατήγγειλε «σοβιετικές πρακτικές» εκ μέρους της αυστραλιανής κυβέρνησης η οποία ζήτηση την απομάκρυνση των αναφορών στις ευθύνες της χώρας φοβούμενη πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι από τα πλέον πολύπλοκα οικοσυστήματα στη Γη. Φιλοξενεί τουλάχιστον 400 είδη σκληρών κοραλλιών, 150 είδη μαλακών κοραλλιών και αλκυονοειδών (θαλάσσιες βεντάλιες), πάνω από 2.900 επιμέρους υφάλους και μερικά από τα σημαντικότερα λιβάδια Ποσειδωνίας στον κόσμο.

Εκεί ενδημούν περισσότερα από 1.600 είδη ψαριών, θαλασσοπούλια, ιππόκαμποι, φάλαινες, δελφίνια, κροκόδειλοι, ντιγκόνγκ και απειλούμενες με εξαφάνιση πράσινες χελώνες.

econews

Σχόλια