Η χημεία της ζωής πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο

0
830

Χημικές ουσίες που αποτελούν τη βάση της ζωής στη Γη ανίχνευσε στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο που εξερευνά το διαστημικό σκάφος Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Τέτοια συστατικά της ζωής είναι το αμινοξύ γλυκίνη και ο φώσφορος, που υπάρχουν στις γονιδιακές αλυσίδες (DNA) και τις κυτταρικές μεμβράνες.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οργανικές χημικές ενώσεις εντοπίζονται άμεσα σε κομήτη, μια ανακάλυψη που ενισχύει τη θεωρία ότι είναι οι κομήτες τα διαστημικά σώματα που «έσπειραν» τα βιομόρια, δηλαδή τη βάση της ζωής, στη Γη.

Η εναλλακτική θεωρία πρεσβεύει ότι η ζωή στη Γη είχε αποκλειστικά γήινη «χημική» προέλευση, πιθανώς υποθαλάσσια.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Κάθριν Άλτβεγκ του Πανεπιστημίου της Βέρνης πραγματοποίησαν την ανακάλυψη τους αναλύοντας τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και στείλει στη Γη τα επιστημονικά όργανα του Rosetta. Το σκάφος του ESA εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά τον κομήτη παρότι το ρομπότ Philae που είχε προσεδαφιστεί στον 67P έχει πάψει να στέλνει σημεία ζωής.

Μολονότι πάνω από 100 μόρια έχουν μέχρι σήμερα ανιχνευθεί σε νέφη αερίων και σκόνης του γαλαξία, γνωστά και ως μοριακά νέφη, η γλυκίνη δεν ήταν ανάμεσα σε αυτά. Επίσης το οργανικό αυτό μόριο δεν είχε βρεθεί στα πάνω από 25 μόρια που είχαν μέχρι τώρα ανιχνευθεί στην ατμόσφαιρα γύρω από τους κομήτες.

Όμως, τα όργανα της Rosetta ανίχνευσαν τη γλυκίνη στο νέφος αερίων και σκόνης που συνεχώς περιβάλλει τον κομήτη 67Ρ. Αυτό το απλό αμινοξύ χρησιμοποιείται από τους ζωντανούς οργανισμούς για τη δημιουργία των πρωτεϊνών. Επίσης, ανιχνεύθηκαν τα πρόδρομα οργανικά μόρια από τα οποία δημιουργείται η γλυκίνη, δηλαδή η μεθυλαμίνη και η αιθυλαμίνη.

«Τα αμινοξέα βρίσκονται παντού και η ζωή θα μπορούσε να αρχίσει σε πολλά μέρη του σύμπαντος», δήλωσε η Άλτβεγκ. Οι ερευνητές συνεχίζουν την μελέτη των στοιχείων του Rosetta και ευελπιστούν ότι θα βρουν και άλλα οργανικά μόρια γύρω από τον κομήτη.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Rosetta θα λήξει τον προσεχή Σεπτέμβριο με τη συντριβή της διαστημοσυσκευής πάνω στον 67Ρ που αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τον Δία.

H ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances».

Σχόλια