Η Γη θα γίνει «κρανίου τόπος» εάν κάψουμε όλα τα ορυκτά καύσιμα

0
2480

Σε «κρανίου τόπο» θα μετατραπεί ο πλανήτης μας εάν ο άνθρωπος συνεχίσει να εξορύσσει και να χρησιμοποιεί τα ορυκτά καύσιμα με τους τρέχοντες ρυθμούς.

Η καύση όλων των γνωστών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων τα επόμενα 300 χρόνια θα είχε ως συνέπεια τη ραγδαία άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας που σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη θα έφτανε τους 20 βαθμούς Κελσίου, μια εξέλιξη με καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή πάνω στη Γη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change, εξετάζει τις επιπτώσεις από την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς τη λήψη μέτρων συγκράτησης των εκπομπών.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα εκτοξευόταν κατά 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αρκτική, όπου φέτος τον Φεβρουάριο έκανε «καλοκαίρι» με θερμοκρασίες 16 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, η μέση θερμοκρασία θα αυξανόταν κατά 20 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου.

Οι συνέπειες για τον πλανήτη θα ήταν ολέθριες: ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός θα μετατρεπόταν σε μια απέραντη, εύκρατη θάλασσα, οι βροχοπτώσεις θα μειώνονταν στην Αυστραλία, τη Μεσόγειο Θάλασσα, τη νότια Αφρική, την Αμαζονία, την Κεντρική Αμερική και τη Βόρειο Αφρική, είδη ζωής θα εξαφανίζονταν μαζικά και ορισμένες περιοχές του πλανήτη όπως ο Περσικός Κόλπος θα καθίσταντο μη κατοικήσιμες.

Από την άλλη οι βροχοπτώσεις στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού θα τετραπλασιάζονταν.

Η μελέτη βασίστηκε στη συντηρητική εκτίμηση ότι η χρήση όλων των γνωστών κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων θα απελευθέρωνε την αστρονομική ποσότητα των 5 τρισ. τόνων άνθρακα, κυρίως υπό τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα.

Η ποσότητα αυτή είναι περίπου δεκαπλάσια από τους περίπου 540 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα που έχει απελευθερώσει ο άνθρωπος από την έναρξη της Βιομηχανικής Εποχής μέχρι σήμερα.

 

Σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση του ΟΗΕ, προκειμένου να συγκρατηθεί κάτω από τους δύο βαθμούς η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η συνολική ποσότητα άνθρακα που μπορούμε να απελευθερώσουμε στην ατμόσφαιρα -συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας που έχει ήδη εκλυθεί- δεν πρέπει να υπερβεί το ένα τρισεκατομμύριο τόνους.

Παλαιότερα υπολογιστικά μοντέλα έδειχναν ότι η πλήρης εξάντληση των κοιτασμάτων άνθρακα θα ανέβαζε τη θερμοκρασία κατά 4,3 έως 8,4 βαθμούς. Το πρόβλημα με αυτές τις εκτιμήσεις, λένε οι συγγραφείς της νέας μελέτης, είναι ότι υπερεκτιμούν την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν τα πλεονάσματα διοξειδίου του άνθρακα και θερμότητας, καθώς ένας σταδιακά θερμότερος ωκεανός απορροφά λιγότερη θερμότητα.

Η νέα μελέτη αναθεωρεί την εκτίμηση της ανόδου σε 6,4 έως 9,5 βαθμούς, ενώ στην Αρκτική η αύξηση θα κυμαινόταν στους 15 με 20 βαθμούς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους ακόμα και τέτοια ακραία σενάρια. Μεγάλες ποσότητες άνθρακα, εξάλλου, θα μπορούσαν να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα και από φυσικές διαδικασίες.

Εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι άνθρακα παραμένουν σήμερα παγιδευμένοι στο μονίμως παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας.

Αν η θερμοκρασία υπερβεί ένα κρίσιμο όριο, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει, το έδαφος θα λιώσει και η κλιματική αλλαγή θα επιδεινωθεί με απρόβλεπτους ρυθμούς.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι θα συμβεί εάν δεν λάβουμε κανένα μέτρο ανάσχεσης της Κλιματικής Αλλαγής» σχολίασε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδα, Καταρζίνα Τοκάρσκα, από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια στον Καναδά.

Ήδη το 2016 βρίσκεται σε τροχιά για να γίνει το θερμότερο έτος στη μετεωρολογική ιστορία καταρρίπτοντας τα διαδοχικά ρεκόρ του 2014 και του 2015.

econews

Σχόλια