Τα αντιβιοτικά στις αγελάδες βλάπτουν το Κλίμα της Γης

1
344

Η χρήση αντιβιοτικών στη βιομηχανική κτηνοτροφία επιβαρύνει το Κλίμα της Γης διότι αυξάνει την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου από το πεπτικό σύστημα των ζώων.

Όπως αναφέρει διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society Bη χορήγηση ενός αντιβιοτικού ευρείας χρήσης διπλασιάζει τους όγκους μεθανίου που εκλύονται από την κοπριά των βοοειδών.

Αντίστοιχη αύξηση εκτιμάται ότι σημειώνεται και στο μεθάνιο που απελευθερώνεται με το ρέψιμο και το πέρδεσθαι, αν και αυτό δεν μετρήθηκε άμεσα.

Δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου, 20 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα, οι επιπτώσεις για το Κλίμα είναι ολέθριες.

Η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία γίνεται για δύο λόγους: ο πρώτος, ο προφανής, είναι η θωράκιση των ζώων από διάφορες ασθένειες που απειλούν τα κοπάδια. Ο δεύτερος είναι ότι τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα μικρόβια του εντέρου επιτρέποντας στα ζώα να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν ταχύτερα.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Σουηδία, έχουν περιορίσει δραστικά τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα κτηνοτροφίας λόγω του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων που θα απειλούσαν τον ίδιο τον άνθρωπο.

—Η νέα μελέτη

Όμως, η χρήση αντιβιοτικών έχει και κλιματικές προεκτάσεις. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν την κοπριά δέκα αγελάδων στη Φινλανδία. Τα ζώα λάμβαναν επί τρεις ημέρες τετρακυκλίνη, ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η απελευθέρωση μεθανίου ήταν 1,8 φορές μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι τα αντιβιοτικά περιορίζουν τα βακτήρια του πεπτικού συστήματος προς όφελος αρχαιοβακτηρίων που παράγουν μεθάνιο.

Επιπλέον, η τετρακυκλίνη διαπιστώθηκε ότι επηρέασε τη μικροχλωρίδα του εντέρου σε σκαθάρια που τρέφονται με κοπριά, ένδειξη ότι τα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία έχουν εκτεταμένες παρενέργειες σε όλο το οικοσύστημα.

Αν κανείς λάβει υπόψη του και τις ανησυχίες για εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, λένε οι ερευνητές, καθίσταται προφανές ότι τα αντιβιοτικά «ενδέχεται να έχουν μείζονες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος».

Οι εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία υπολογίζονται σε 2,2 δισ. τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 80% του γεωργικού μεθανίου, στο 35% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών του ρύπου και στο 4% των συνολικών εκπομπών ρύπων.

Μήπως θα έπρεπε να δώσουν στις αγελάδες ελληνική ρίγανη; Διαβάστε το σχετικό άρθρο.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.