Σεισμός 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την ανατολική Κρήτη

0
109

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 11.36 το πρωί της Τετάρτης 25 Μαΐου στην Κρήτη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο, ενώ στο Γάζι και τις Βασιλειές σημειώθηκαν και ολιγόλεπτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 119 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, 39 χλμ. νοτιοανατολικά από το χωριό Μακρύ Γιαλός και 67 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου.

Το ίδιο σημείο είχε δώσει ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις, τα ξημερώματα.

Σε δεύτερη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, το μέγεθος του σεισμού εκτιμάται στα 5,2 Ρίχτερ, ενώ το Αστεροσκοπείο δίνει 5,5 Ρίχτερ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι το αρμόδιο εθνικό κέντρο προειδοποίησης εξέδωσε προληπτική προειδοποίηση για μικρό τοπικό τσουνάμι, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για διεθνή υποχρέωση της χώρας.

Λίγη ώρα αργότερα η αρμόδια αρχή ήρε την προειδοποίηση καθώς δεν καταγράφηκε κάποιο κύμα.

Στην ανατολική Κρήτη όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή η σεισμική δόνηση επικράτησε πανικός, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, τραυματισμοί ή ζημιές.

 

—Τι λέει ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

«Έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη και κυρίως στο Λασίθι» δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο κ.Λέκκας, ωστόσο δεν υπάρχουν επιπτώσεις και επομένως «δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ούτε στους κατοίκους, ούτε στους τουρίστες, ούτε στα παιδιά. Οι υποδομές και τα κτίρια αντέχουν σε μεγαλύτερα μεγέθη που ξεπερνούν τα 6 Ρίχτερ».

 

Σχόλια