Healthy Seas: Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας

0
284

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε το MEDASSET την Τρίτη 17 Μαΐου στο Ξενοδοχείο Hilton με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου επιτυχημένης δράσης ως συντονιστή της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Nήμα Bγαλμένο από τη Θάλασσα» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια καινοτόμο ευρωπαϊκή πρωτοβουλία καθαρισμού των θαλασσών μας από εγκαταλελειμμένα δίχτυα ή αλλιώς «δίχτυα φαντάσματα» που βρίσκονται σκαλωμένα πάνω σε βράχους και ναυάγια αποτελώντας θανατηφόρες παγίδες για χιλιάδες θαλάσσια ζώα, όπως χελώνες, δελφίνια, φώκιες, και την ανακύκλωση τους σε νήμα πρώτης ποιότητας ECONYL® που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της ένδυσης και άλλων προϊόντων, όπως χαλιά.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις συνέπειες της αλιείας-«φάντασμα» και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες από την εφαρμογή ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης.

Ο κος Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης επισήμανε τη σημασία της αλλαγής του μοντέλου της οικονομίας κι ότι μέχρι το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να στηρίξει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία με 650 εκατ. ευρώ του προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

Κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τις Ορσαλία Παρθένη, Άννα Σταματίου, Αγγελική Αντωνοπούλου και Νόπη Ρωμανίδου αξιολόγησαν τις δημιουργίες των δέκα συμμετεχόντων και ανέδειξαν πρώτη νικήτρια την Κατερίνα Ρηγοπούλου. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Βούλγαρης και την τρίτη θέση η Αφροδίτη Μιχαηλίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πέμπτος κριτής του διαγωνισμού ήταν το κοινό. Από τις 5-11 Μαΐου, 1.774 άτομα ψήφισαν μέσω της ιστοσελίδας του MEDASSET τον αγαπημένο τους σχεδιαστή.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η βράβευση των τριών νέων σχεδιαστών μόδας που αναδείχθηκαν στο διαγωνισμό » Healthy Seas: A Journey from Waste to Wear» Fashion Project » που διοργάνωσε το MEDASSET με το Κολέγιο Τέχνης και Design ΑΚΤΟ και το DoitEco Project. Οι 10 διαγωνιζόμενοι που διακρίθηκαν από τους 23 αρχικούς συμμετέχοντες, χρησιμοποίησαν ύφασμα από νήμα ECONYL® και άλλα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για τις μοναδικές δημιουργίες τους.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η δημοσιογράφος του περιβαλλοντικού ρεπορτάζ του Σκάι, Kατερίνα Χριστοφιλίδου. Την εκδήλωση τίμησαν με τις ομιλίες τους οι: Μaria Giovanna Sandrini, ECONYL® Brand and Communication Manager, Γιάννης Ίσσαρης, Ωκεανογράφος – Υποβρύχιος Φωτογράφος, Λίλη Βενιζέλου, Πρόεδρος MEDASSET και Τζένη Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του MEDASSET.

Το «Healthy Seas: A Journey from Waste to Wear» Fashion Project τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης-Γραμματεία της Σύμβασης της Βαρκελώνης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τη UNESCO.Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το Ξενοδοχείο Hilton Athens. Την εκδήλωση στήριξαν επίσης η εταιρία Megasign, η Μusic-Works, η Ποτοποιία Μελισσανίδη και η Glovo.

Yποστηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και από: ASAP Athens, Planet Blue, Freddy Makeup Stage, Aquafil, Carvico, Jersey Lomelina, Oίκο Παρθένη και Kosmocar.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι: Αthens Voice, SkipperonDeck.gr, econews.gr, The Citizen, Savoirville.gr, ελculture, epixeiro.gr, prasinizo.gr, onecon.gr, Deluxe Magazine.

Από τις 6 Ιουνίου και για ένα μήνα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το εμπορικό κέντρο Golden Hall θα φιλοξενήσει έκθεση που θα παρουσιάζει τις δημιουργίες των νέων σχεδιαστών.

Σχόλια