Δασικοί χάρτες: «ταφόπλακα» για επιστημονικούς φορείς, «επιτυχία» για το υπουργείο

0
607

Σχέδιο Νόμου για την Επίσπευση Διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις, κατατέθηκε προς ψήφιση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Μαΐου, αποσκοπεί, σύμφωνα με το υπουργείο, στην επίσπευση των διαδικασιών κατάρτισης, ελέγχου, θεώρησης, ανάρτησης και τελικής κύρωσης των δασικών χαρτών, ούτως ώστε να εναρμονιστούν χρονικά με τις προθεσμίες ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης.

«Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η προβολή και προάσπιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και μέσω αυτού η αξιοπιστία των στοιχείων της κτηματογράφησης, η προστασία του πολίτη και η ασφάλεια των συναλλαγών» λέει το ΥΠΕΝ.

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν την βάση σύνταξης του δασολογίου, κατ’ επιταγή του Συντάγματος, όπως επίσης προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων (δασών, δασικών εκτάσεων, χορτολιβαδικών κ.λ.π.).

Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι έχει φροντίσει για την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διοικητικών, οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, με την επανενεργοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας σε όλα τα στάδια κατάρτισης έως την κύρωση των δασικών χαρτών σε συνεργασία με την ΕΚΧΑ Α.Ε. και τις δομές της.

Το Σχέδιο Νόμου είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και σε ενεργούς πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, σχολίασε ότι «το νέο σχέδιο νόμου απαντά σε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Το παλιό θεσμικό πλαίσιο προκαλούσε αδυναμία συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών μελετητών και δασικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπόνηση και θεώρηση των δασικών χαρτών.

Επίσης μειώνει χρονικά την διαδικασία των επιτροπών αντιρρήσεων και ξεμπλοκάρει τις περιοχές εκείνες για τις οποίες δεν υπήρχαν αντιρρήσεις. Ξεκινάει μια νέα εποχή γιατί τολμήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα που οι περισσότερες κυβερνήσεις του παρελθόντος έκρυβαν κάτω από το χαλί, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος».

—Αντιδρούν οι αρμόδιοι φορείς

Παρά το σχεδόν «πανηγυρικό» κλίμα που μεταφέρει το υπουργείο σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών, τεχνικοί και επιστημονικοί φορείς κάνουν λόγο για νομοσχέδιο «ταφόπλακα».

Το Τεχνικό Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ και οι σύνδεσμοι των μελετητών και των δασολόγων εκτιμούν ότι το υπουργείο επιστρέφει τη νομοθεσία 20 χρόνια πίσω, σε μια αποδεδειγμένα αποτυχημένη περίοδο για το έργο. Και προειδοποιούν ότι αν όλοι οι δασικοί χάρτες δεν είναι έστω θεωρημένοι το 2018, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το Δημόσιο να μη γνωρίζει τι να δηλώσει στο νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης του υπολοίπου 60% της χώρας.

Κύρια ένσταση των εκπροσώπων των φορέων ήταν ότι οι Δασικές Υπηρεσίες και το Δημόσιο δεν διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα συστήματα ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Βασική ρύθμιση στο νέο σχέδιο νόμου είναι ότι οι δασικές υπηρεσίες θα ερωτώνται αν μπορούν να αναλάβουν εκείνες το έργο και μόνο αν αρνηθούν η υπόθεση θα καταλήγει σε ιδιώτη.

«Περιμέναμε κάποιες ελάχιστες κινήσεις για την επίσπευση της διαδικασίας κατάρτισης των δασικών χαρτών. Αντ’ αυτού, γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω», εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Καλλέργης, πρόεδρος του ΣΕΓΜ. «Πάμε να εφαρμόσουμε ένα αναχρονιστικό μοντέλο και αντί να δώσουμε στο κράτος έναν ισχυρό επιτελικό ρόλο, γυρνάμε στην εποχή που το κράτος έπρεπε να παράγει τα πάντα. Η πρόταση έχει ένα άρωμα ιδεοληπτικού κρατισμού. Δεν θα προσφέρει κάτι, παρά μόνο καθυστερήσεις και δυνατότητες για μικροπροσλήψεις και άσκηση μικροπολιτικής. Πείτε μου, ποια δημόσια υπηρεσία θα πει ότι δεν μπορεί να κάνει δασικούς χάρτες; Θα ζητήσουν προσωπικό, θα χάσουμε κάποια χρόνια και μετά θα παρακαλάμε τα ιδιωτικά γραφεία μελετών».

«Από το 1978 έως το 1996 οι δασικοί χάρτες υποτίθεται ότι εκπονούνταν από τις δασικές υπηρεσίες, χωρίς αποτέλεσμα. Ο,τι εκπονήθηκε έως σήμερα έγινε στο πλαίσιο του κτηματολογίου. Εφόσον όμως θέλουμε το κτηματολόγιο να είναι έτοιμο το 2020, οι δασικοί χάρτες πρέπει τουλάχιστον να θεωρηθούν έως το 2018, ώστε οι δασικές υπηρεσίες να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσίας», ανέφερε χθες ο κ. Νίκος Χλύκας, από τον Σύνδεσμο Μελετητών – Γεωτεχνικών. «Αυτό που θα περιμέναμε από το υπουργείο είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες. Να προχωρήσει, για παράδειγμα, στην άμεση ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 22 νομούς, με την κύρωση των οποίων θα έχει καλύψει το 50% της χώρας (σ.σ.: σήμερα κυρωμένο είναι μόλις περί το 1% των χαρτών). Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου απλά θα καθυστερήσει το έργο».

Για τους δασολόγους – μελετητές, η επιλογή του υπουργείου να επαναφέρει το Δημόσιο στην αρμοδιότητα κατάρτισης των χαρτών θα δημιουργήσει και ποιοτικά ζητήματα. «Η πολιτεία μέσα από σειρά νόμων έθεσε προδιαγραφές, όρους για τη στελέχωση των γραφείων των μελετητών, όρους για τον απαραίτητο εξοπλισμό, την επάρκειά μας. Τώρα όλο αυτό το καταργεί, λέγοντας ότι θα γίνει το έργο αποσπώντας υπαλλήλους στις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες. Δηλαδή ό,τι περισσεύει από το Δημόσιο θα κάνει δασικούς χάρτες».

«Το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες είναι ίσως τα πιο «αναπτυξιακά» έργα που πρέπει να γίνουν στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Αυτά που πρέπει να προηγηθούν ώστε να έρθουν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Αλλιώς, συνεχίζουμε στον δρόμο της διαφθοράς και της χρονικής μετάθεσης των προβλημάτων».

Σχόλια