Στέλνουμε ένα τραγούδι με ήχους της φύσης στους πολιτικούς [video]

0
101

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εξετάζει την απορρύθμιση της προστασίας της φύσης και οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη μπαίνουν από σήμερα στον «ρυθμό» πιέζοντας τις κυβερνήσεις με ένα τραγούδι.

Ποια είναι η νέα πανευρωπαϊκή δράση του WWF που μας καλεί να δυναμώσουμε τη φωνή της φύσης;

Από σήμερα και μέχρι το τέλος Ιουνίου, πολίτες από 15 ευρωπαϊκές χώρες – Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κροατία, Ολλανδία Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ελλάδα – θα δημιουργήσουν τα δικά τους τραγούδια με ήχους της φύσης. Επιλέγοντας ήχους στοιχείων της φύσης, όπως το νερό, η γη, ο αέρας και οι «φωνές» σπάνιων ευρωπαϊκών ειδών ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του τραγούδι μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη διαδικτυακή εφαρμογή και να το στείλει μαζί με ένα μήνυμα στον Υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας του και την Επιτροπή Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Χιλιάδες τραγούδια με ήχους της φύσης θα αποσταλούν στους πολιτικούς της Ευρώπης με σκοπό την ακύρωση της διαδικασίας αποδυνάμωσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν εξελίξει. Με το βίντεο της εκστρατείας, το WWF υπενθυμίζει τα τεράστια οφέλη που παρέχει η φύση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής μας και μας καλεί να δυναμώσουμε τη φωνή της, απομακρύνοντας άγχος, θόρυβο και τη διαρκή βοή που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας στις πόλεις.

Δείτε το video!

«Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με τη φύση, επανασυνδεόμαστε μαζί της, και ζητάμε την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της» λέει το WWF Ελλάς.

«Η μεγάλη φυσική κληρονομία της Ευρώπης εξακολουθεί να κινδυνεύει λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι υπουργοί περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να δεσμευτούν ότι θα διατηρήσουν τη νομοθεσία για τη φύση και θα πιέσουν για καλύτερη εφαρμογή της, έτσι ώστε να προστατευτεί η φύση, και οι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν από τις παροχές της», δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, Ζενεβιέβ Πόνς.

«Η Ελλάδα, τόσο με σχετική επιστολή όσο και με τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη στο Συμβούλιο Υπουργών τον Δεκέμβριο του 2015, ένωσε τη φωνή της με περισσότερους από μισό εκατομμύριο πολίτες. Παρομοίως έχουν πράξει μέχρι στιγμής 11 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μέσα στο 2015 τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επιδίωξαν την καλύτερη εφαρμογή της. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο με βάση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση. Είναι απαραίτητο λοιπόν να παραμείνουμε σε επιφυλακή και να είμαστε σίγουροι ότι η φωνή θα δυναμώσει, θα φτάσει στα αυτιά των κέντρων λήψης αποφάσεων και τελικά θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF Ελλάς.

Η εκστρατεία «Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης» του WWF εντάσσεται στη συμμαχία «Συναγερμός για τη φύση» (#NatureAlert) που έχουν σύναψαν το 2015 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις με σκοπό να αποτρέψουν την αναθεώρηση και αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα πουλιά και τους οικοτόπους, δηλαδή του κορμού της νομοθεσίας για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

Χάρη σε αυτή τη νομοθεσία αποτράπηκε η εξαφάνιση πολλών ειδών, όπως ο λύκος και ο ιβηρικός λύγκας, ενώ δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο προστασίας οικοτόπων στον κόσμο, το Natura 2000.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την αρχική της θέση σε υπουργική σύσκεψη που διοργανώνεται από την Ολλανδική προεδρία στο Άμστερνταμ.

Σχόλια