Γιγάντιος αστεροειδής έπεσε στην Αυστραλία πριν από 3,46 εκατ. χρόνια

0
642

Ενδείξεις της πτώσης ενός γιγάντιου αστεροειδούς διαμέτρου 20 έως 30 χιλιομέτρων, που συνετρίβη στη σημερινή βορειοδυτική Αυστραλία πριν από 3,46 δισεκατομμύρια χρόνια ανοίγοντας έναν κρατήρα εκατοντάδων χιλιομέτρων ανακάλυψαν αυστραλοί επιστήμονες.

Πρόκειται για τον δεύτερο, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, αρχαιότερο αστεροειδή που έχει συντριβεί στη Γη και έναν από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος.

Ο Δρ Άντριου Γκλίκσον του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και ο Δρ Άρθουρ Χίκμαν της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Δυτικής Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Precambrian Research», ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν σε ιζήματα του βυθού μικροσκοπικά σφαιρίδια υάλου, τα οποία σχηματίσθηκαν από την κατακλυσμιαία πρόσκρουση.

«Η πτώση θα πυροδότησε σεισμούς πολύ ισχυρότερους από τους σημερινούς, θα προκάλεσε πελώρια τσουνάμι και θα έκανε ολόκληρες βουνοπλαγιές να καταρρεύσουν. Υλικά από την πρόσκρουση, όπως αυτά που βρέθηκαν στο βυθό, θα εξαπλώθηκαν σε όλη τη Γη» , δήλωσε ο Γκλίκσον.

Η ακριβής τοποθεσία πρόσκρουσης του γιγάντιου αστεροειδούς παραμένει ακόμη άγνωστη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εντοπισμός της δεν είναι εύκολη υπόθεση διότι στα δισεκατομμύρια χρόνια που μεσολάβησαν από την πρόσκρουση η έντονη ηφαιστειακή και τεκτονική δραστηριότητα θα έχουν σβήσει τα ίχνη του κρατήρα.

Τα ίχνη πρόσκρουσης με την μορφή σφαιριδίων βρέθηκαν κατόπιν γεώτρησης σε ένα από τα αρχαιότερα ιζηματογενή πετρώματα στη Γη. Το εν λόγω γεωλογικό στρώμα έχει διατηρηθεί ανάμεσα σε δύο ηφαιστειακά στρώματα και είναι δυνατή η ακριβής χρονολόγησή στα 3,46 δισ. χρόνια.

Οι αναλύσεις των σφαιριδίων υάλου έδειξαν την ύπαρξη πλατίνας, νικελίου, χρωμίου και άλλων μετάλλων αντίστοιχων με αυτά που έχουν ανακαλυφθεί σε αστεροειδείς. Όπως είπε ο Γκλίκσον, πιθανότατα έχουν συμβεί πολλές περισσότερες προσκρούσεις αστεροειδών για τις οποίες δεν έχουν ανακαλυφθεί ίχνη έως τώρα ούτε πρόκειται να βρεθούν.

«Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», όπως είπε. «Έχουμε βρει στοιχεία μόνο για 17 προσκρούσεις αρχαιότερες των 2,5 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά πρέπει να συνέβηκαν εκατοντάδες. Τα χτυπήματα αυτά θα επέδρασαν καθοριστικά στον τρόπο που η Γη εξελίχθηκε».

Σχόλια