Ο μυστηριώδης πλανήτης-νάνος 2007 OR10 αποκαλύπτεται

0
196

Σε έναν μυστηριώδη πλανήτη-νάνο του ηλιακού μας συστήματος επικέντρωσε τις έρευνές της μια ομάδα επιστημόνων από την Ουγγαρία και ανακοίνωσε ορισμένα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα ευρήματα.

Καταρχάς, ο πλανήτης-νάνος 2007 OR10 είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που πίστευαν οι αστρονόμοι και συγκεκριμένα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στο ηλιακό μας σύστημα μετά τον Πλούτωνα και την Έριδα. Ακολουθούν σε μέγεθος οι πλανήτες-νάνοι Μακεμάκε και Χαουμέα.

Με την εξαίρεση της Δήμητρας (Ceres), που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, όλοι οι άλλοι πλανήτες νάνοι κινούνται πέρα από τον Ποσειδώνα. Πρόκειται για μακρινούς, μικρούς και παγωμένους κόσμους, δύσκολο να παρατηρηθούν με τα τηλεσκόπια. Για αυτό άλλωστε οι περισσότεροι έχουν ανακαλυφθεί μόλις την τελευταία δεκαετία με τα προηγμένα μέσα παρατήρησης που διαθέτουν πλέον διαστημικές υπηρεσίες και επιστημονικές ομάδες.

Οι νέες παρατηρήσεις από τα διαστημικά τηλεσκόπια Kepler και Herschel δείχνουν ότι ο 2007 OR10 έχει διάμετρο 1.535 χιλιομέτρων αντί για 1.280 χιλιόμετρα που έδινε η προηγούμενη εκτίμηση. Η διάμετρός του είναι περίπου 100 χλμ. μεγαλύτερη από αυτή του Μακεμάκε και κατά το ένα τρίτο μικρότερη από του Πλούτωνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Aντρας Παλ του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal».

Σε αντίθεση με τους άλλους νάνους πλανήτες που είναι πολύ πιο φωτεινοί, ο 2007 OR10 είναι αρκετά σκούρος. Αντανακλά μια ερυθρωπή απόχρωση, πιθανότατα λόγω της παρουσίας πάγων μεθανίου, μονοξειδίου του άνθρακα και αζώτου στην επιφάνειά του.

Περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του πιο αργά σχεδόν από κάθε άλλο ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος, καθώς χρειάζεται περίπου 45 ώρες για μια πλήρη περιστροφή (η διάρκεια της μέρας του). Κινείται σε ελλειπτική τροχιά, που τον φέρνει τόσο κοντά στον Ήλιο όσο ο Ποσειδώνας, ενώ σήμερα βρίσκεται σε διπλάσια απόσταση από το μητρικό μας άστρο από τον Πλούτωνα.

Ο 2007 OR10 ανακαλύφθηκε το 2007 από τους αστρονόμους Μεγκ Σβαμπ, Μάικ Μπράουν και Ντέηβιντ Ραμπίνοβιτς οι οποίοι θα έχουν και την τιμή να «βαφτίσουν» τον νάνο πλανήτη σύντομα.

Σχόλια