Γιατί η Ύδρα λάμπει σαν φωτεινή χιονόμπαλα κάτω από το φως του Ήλιου

0
3730

Η Ύδρα, ένας από τους δορυφόρους του Πλούτωνα, καλύπτεται από διάφανο παγωμένο νερό σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA που βασίστηκε στις παρατηρήσεις της μη επανδρωμένης αποστολής New Horizons που διέσχισε το σύστημα του μακρινού πλανήτη το καλοκαίρι του 2014.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πάγος της Ύδρας είναι πολύ καθαρότερος από τους πάγους στους υπόλοιπους δορυφόρους του πλανήτη-νάνου, όπως για παράδειγμα στον Χάροντα.

Στον καθαρό πάγο της Ύδρας οφείλεται η έντονη αντανάκλασή της στο φως του Ήλιου που την κάνει να μοιάζει με «λαμπερή χιονόμπαλα».

Η εικόνα που βλέπετε λήφθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 από το εργαλείο Ralph/Linear Etalon Imaging Spectral Array, της διαστημοσυσκευής.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σάιμον Πόρτερ του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο έκαναν λόγο για «απίστευτη καθαρότητα» στο παγωμένο κρυστάλλινο νερό της Ύδρας. Δεν γνωρίζουν όμως τους λόγους αυτής της διαφάνειας. Εικάζουν ότι μικρομετεωρίτες που συντρίβονται εκεί διαρκώς ανανεώνουν τον πάγο στην επιφάνεια της Ύδρας εκτοξεύοντας πιθανές ακαθαρσίες στο διάστημα.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο πιο απομακρυσμένος δορυφόρος του Πλούτωνα δημιουργήθηκε από θραύσματα πάγου που εκτινάχθηκαν στο διάστημα, όταν μια σύγκρουση δύο ουράνιων σωμάτων που συνέβη πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια δημιούργησε το σύστημα Πλούτωνα-Χάροντα και των μικρότερων φεγγαριών.

Η Ύδρα έχει διάμετρο περίπου 50 χιλιομέτρων, ενώ ο Χάροντας 1.210 χιλιομέτρων.

Πλέον το New Horizons ταξιδεύει προς το αντικείμενο 2014 MU69, ένα παγωμένο σώμα στη Ζώνη του Κάιπερ, όπου ανήκει και ο Πλούτωνας, με στόχο να το προσεγγίσει σε τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, συνεχίζει τη μετάδοση των δεδομένων από την πρώτη, ιστορική επίσκεψη σε αυτήν την ανεξερεύνητη ζώνη του Ηλιακού Συστήματος.

econews

Σχόλια