Η αιολική ενέργεια σκοτώνει το πουλί-σύμβολο των ΗΠΑ αλλά δίνει δουλειές

0
679

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναθεωρεί έναν ομοσπονδιακό νόμο που πλέον θα επιτρέπει σε εταιρείες που διαχειρίζονται αιολικά πάρκα να λειτουργούν ανεμογεννήτριες υψηλής ταχύτητας για διάστημα 30 ετών, ακόμα και αν αυτό μεταφράζεται σε θανάτωση ή τραυματισμό χιλιάδων προστατευόμενων λευκοκέφαλων θαλασσαετών (Haliaeetus leucocephalus) ή χρυσαετών (Aquila chrysaetos).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας και άλλοι πάροχοι θα επιτρέπεται να θανατώνουν μέχρι 4.200 λευκοκέφαλους θαλασσαετούς (ή φαλακρούς αετούς) κάθε χρόνο χωρίς αυτό να επισύρει ποινές. Πρόκειται για τετραπλασιασμό του ορίου που ισχύει σήμερα.

Οι χρυσαετοί θα μπορούν να θανατώνονται μόνο εάν οι εταιρείες λαμβάνουν μέτρα ελαχιστοποίησης των απωλειών, όπως είναι για παράδειγμα η μετασκευή των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο τέτοιο που να μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας των πουλιών.

Ο διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιευμάτων και Άγριας Ζωής, Νταν Άσε, χαρακτήρισε την πρόταση ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» για τη διατήρηση των πληθυσμών των αετών παράλληλα με την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έναν από τους θεμέλιους λίθους της ενεργειακής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα.

Η πρόταση προσδιορίζει αντικειμενικούς στόχους στις δράσεις διαχείρισης των πληθυσμών των αετών, καθορίζει πώς θα γίνεται η παρακολούθηση αυτών των πληθυσμών και θέτει το πλαίσιο της συμμόρφωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας με τους στόχους της υπηρεσίας ως προς τη διαχείριση των πουλιών.

Τα μεγάλα αιολικά πάρκα αποτελούνται από δεκάδες ανεμογεννήτριες που υψώνονται σε επίπεδο τριανταόροφου κτηρίου, εξοπλισμένες με περιστρεφόμενους μηχανισμούς πλάτους όσο το άνοιγμα των φτερών ενός επιβατικούς αεροπλάνου τζετ.

Στις άκρες των ελίκων αναπτύσσονται ταχύτητες 270 χιλιομέτρων ανά ώρα και δημιουργούνται δίνες αέρα.

Η Υπηρεσία Αλιευμάτων και Άγριας Ζωής εκτιμά ότι στους ουρανούς των ΗΠΑ πετούν 143.000 φαλακροί αετοί, το πουλί-σύμβολο των ΗΠΑ, και 40.000 χρυσαετοί.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσους ακριβώς αετούς σκοτώνουν οι ανεμογεννήτριες κάθε χρόνο με τον Άσε να εκτιμά ότι 500 από αυτά τα αρπακτικά σκοτώνονται λόγω πρόσκρουσης σε αιολικούς πύργους, καλώδια μεταφοράς ενέργειας, κτήρια, αυτοκίνητα και φορτηγά.

Χιλιάδες ακόμα σκοτώνονται από λαθροθήρες και δηλητηριασμένα δολώματα.

Η αναφορές της θνησιμότητας των αετών γίνονται σε εθελοντική βάση και το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που διαθέτει.

Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε μετά από απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή της Καλιφόρνιας που μπλόκαρε μια ρύθμιση του 2013 που έδινε σε εταιρείες αιολικής ενέργειας το «πράσινο» φως για τη θανάτωση φαλακρών αετών και χρυσαετών επί 30 χρόνια δίχως αυτό να επισύρει ποινές.

Οι λευκοκέφαλοι θαλασσαετοί και οι χρυσαετοί δεν είναι είδη υπό εξαφάνιση, αλλά προστατεύονται από ειδικό νόμο, αλλά και από τον νόμο για τα μεταναστευτικά πουλιά.

—Η αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (American Wind Energy Association-AWEA) η αμερικανική αιολική βιομηχανία το 2015 απασχόλησε τον πρωτοφανή αριθμό των 88 χιλιάδων εργαζομένων ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 85 χιλιάδων θέσεων εργασίας, που καταγράφηκε τη διετία 2008-2009. Σημειώνεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς πέρυσι αυξήθηκε κατά 8,6 Γιγαβάτ.

Περισσότερες από τις 38 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αφορούν στους τομείς της ανάπτυξης νέων έργων, των μεταφορών και των κατασκευών, ενώ 21 χιλιάδες θέσεις εργασίας σχετίζονταν με τη βιομηχανική παραγωγή του εξοπλισμού. Ακόμη 8.800 θέσεις εργασίας αφορούν στη διαχείριση και τη λειτουργία των πάρκων. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται σχετικές θέσεις απασχόλησης (πχ λογιστές, αλυσίδα προμήθειας κλπ).

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, πάνω από 24 χιλιάδες θέσεις εργασίας αφορούσαν στο Τέξας, ακολούθησε η Οκλαχόμα με περισσότερες από 7 χιλιάδες, η Άιοβα με πάνω από 6 χιλιάδες, όπως και το Κολοράντο και το Κάνσας με πάνω από 5 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στο τέλος του 2015, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς ανερχόταν σε 73,99 Γιγαβάτ. Σε όρους νέας ισχύος, το 2015 ήταν η τρίτη καλύτερη χρονιά πίσω από το 2012 (13,13 GW) και το 2009 (10 GW).

Οι επενδύσεις το 2015 έφτασαν τα $14.7 δις, αυξημένες κατά 73% από τα $8.5 δις του 2014. Περίπου 9.4GW έργων βρίσκονταν σε φάση κατασκευής στο τέλος του έτους, εκ των οποίων τα 6.6GW ξεκίνησαν να λειτουργούν εντός του 2015.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής αιολικών πάρκων είναι η NextEra Energy Resources με εγκατεστημένη ισχύ 11,548 GW, ενώ ακολουθεί η Iberdrola Renewables (5,645 GW), η Berkshire Hathaway Energy (5,05 GW), η EDP Renewables North America (3,62GW) και η NRG Energy (2,759GW).

Η αιολική ενέργεια βρέθηκε πέρυσι στην πρώτη θέση των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ (41%) ενώ ο άνεμος κάλυψε το 4,7% των ηλεκτρικών αναγκών στις ΗΠΑ από 4,4% το 2014 και 4,1% το 2013.

Πλέον 11 Πολιτείες παράγουν πάνω από 10% των ηλεκτρικών αναγκών τους από αιολικά με την Άιοβα να βρίσκεται στην κορυφή (31,3%), ενώ ακολουθούν Νότια Ντακότα (25,5%), Κάνσας (23,9%) και Οκλαχόμα (18,4%).

econews

Σχόλια