Τα βαρυτικά κύματα μοιράζουν λεφτά και βραβεία

0
234

Βραβεία και χρηματικά έπαθλα στους επιστήμονες που έκαναν την κοσμοϊστορική ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων που παράχθηκαν από τη Μεγάλη Έκρηξη της γέννησης του Σύμπαντος απονέμουν διάφοροι φορείς και ιδρύματα.

Τα βαρυτικά κύματα, που χαρακτηρίζονταν ως το «ιερό δισκοπότηρο» της κοσμολογίας, ανακάλυψε στις 11 Φεβρουαρίου η ερευνητική κοινοπραξία LIGO.

Το Ίδρυμα Gruber ανακοίνωσε ότι το ομώνυμο διεθνές βραβείο κοσμολογίας για το 2016 απονέμεται στους Αμερικανούς ομότιμους καθηγητές φυσικής Ρόναλντ Ντρέβερ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας-Caltech), Κιπ Θορν (Caltech) και Ράινερ Γουάις (ΜΙΤ).

Οι τρεις συνεργάστηκαν και έθεσαν στις δεκαετίες 1960-70 τόσο τα θεωρητικά θεμέλια για την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν πριν από έναν αιώνα, όσο και τον βασικό σχεδιασμό για την κατασκευή των ανιχνευτών LIGO.

Είχε προηγηθεί χθες η ανακοίνωση ότι οι ίδιοι επιστήμονες, καθώς και η ερευνητική κοινοπραξία LIGO, που συνολικά αποτελείται από 1.015 ερευνητές, μεταξύ των οποίων πέντε ελληνικής καταγωγής, θα τιμηθεί με το φετινό Ειδικό Βραβείο Θεμελιώδους Φυσικής Breakthrough, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους τριών εκατ. δολαρίων.

Το Βραβείο Gruber συνοδεύεται από το ποσό των 500.000 δολαρίων, το οποίο θα μοιρασθούν εξίσου οι τρεις επιστήμονες. Η απονομή θα γίνει στις 12 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για τη Γενική Σχετικότητα και τη Βαρύτητα, που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Το εν λόγω υψηλού κύρους βραβείο άρχισε να απονέμεται το 2000 σε κορυφαίους κοσμολόγους, αστροφυσικούς και αστρονόμους.

Το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Gruber έχει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Γέηλ των ΗΠΑ.

Σχόλια