Ψηφίζουμε «Σκύρο» στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Natura 2000

0
498

Η Σκύρος, το όρος Κόχυλας και οι δράσεις του Προγράμματος LIFE που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Σκύρου, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία βρίσκονται στους 24 υποψήφιους για τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία NATURA 2000!

Μια σειρά δράσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας – μονοπάτια, ορνιθοπαρατήρηση, φυτεύσεις σφενδαμιού, ειδικές εκδόσεις, δημιουργία εκθεσιακού χώρου, παραγωγή ντοκιμαντέρ, και τόσα άλλα – συσπειρώνει όλο το νησί, καθιερώνει τον Κόχυλα ως προορισμό οικολογικού τουρισμού και διακρίνεται στην κατηγορία «Κοινωνικο-οικονομικά οφέλη».

Η Σκύρος, ένα μικρό νησί με πλούσια βιοποικιλότητα και παράδοση, κάνει τη στροφή, κάνοντας την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας βασικό παράγοντα ανάπτυξης.

Οι κάτοικοι του νησιού συσπειρώνονται, σε μια σειρά από εντυπωσιακές δράσεις:
– φεστιβάλ σκυριανού αλόγου,
– καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών και παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών
– φύτευση και προστασία των ενδημικών σφενδαμιών
– δράσεις εναλλακτικού τουρισμού: birdwatching (ορνιθοπαρατήρηση), δημιουργία δικτύου μονοπατιών κ.α.
– δημιουργία και λειτουργία τοπικής ομάδας εθελοντών για τη φύση, την παρακολούθηση και προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού
– λειτουργία έκθεσης (με περισσότερες από 5000 επισκέψεις μέχρι στιγμής) όπου ντόπιοι καλλιτέχνες απεικονίζουν την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα του τόπου – σπάνια πουλιά, ζώα και φυτά – σε παραδοσιακά δημιουργήματα: κεραμικά, υφαντά, κεντήματα, ξυλογλυπτική κ.α.
– δημιουργία ντοκυμαντέρ, και τόσα ακόμα…

Το αποτέλεσμα είναι απτό: ο Κόχυλας γίνεται πυρήνας βιώσιμου τουρισμού. Σύμφωνα με το site των Βραβείων Natura Awards, μέσα σε 3 χρόνια περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες ήρθαν στην περιοχή του Κόχυλα, περίπου 3000 περπάτησαν στα μονοπάτια του νησιού, ενώ το ετήσιο εισόδημα από τις δράσεις του οικοτουρισμού έχει ήδη ξεπεράσει το αρχικό κόστος του προγράμματος!

Η Σκύρος χρειάζεται την ψήφο όλων μας! Είναι η ισχυρότερη ελληνική υποψηφιότητα ενώ χρειάζονται λίγες μόνο ψήφοι για να περάσει στην πρώτη θέση της κατηγορίας της!

Συγκεκριμένα, διεκδικεί το βραβείο κοινού (EU Citizens Award) που θα κριθεί μέχρι τις 8 Μαΐου 2016 με διαδικτυακή ψηφοφορία.

Αφιερώστε ένα λεπτό από τον χρόνο σας για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της Σκύρου και ψηφίστε για το βραβείο κοινού εδώ.

Η ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Σκύρου αξίζει την ψήφο όλων μας!

Σχόλια