Στοματικό σεξ με κακό τέλος από αράχνες

0
757

Η αράχνη του είδους Caerostris darwini, γνωστή και ως «αράχνη του Δαρβίνου» επιδίδεται με ιδιαίτερη θέρμη στο στοματικό σεξ.

Ειδικότερα, τα αρσενικά μέλη του είδους αρέσκονται να γλύφουν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών.

Τη σχετική έρευνα υπογράφουν σλοβένοι επιστήμονες του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Σλοβενικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών με επικεφαλής τον βιολόγο Ματίαζ Γκρεγκόριτς.

Σύμφωνα με τον Γκρεγκόριτς «η στοματική σεξουαλική επαφή φαίνεται να είναι υποχρεωτική σεξουαλική συμπεριφορά σε αυτό το είδος, καθώς την κάνουν όλα τα αρσενικά πριν, στη διάρκεια και μετά τη συνουσία, συνολικά έως 100 φορές».

Εκτός από στοματικό σεξ, οι συγκεκριμένες αράχνες εκδηλώνουν διάφορα «βίτσια» σεξουαλικής φύσεως, όπως ο σεξουαλικός κανιβαλισμός και ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αρσενικές αράχνες έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος από τις θηλυκές, περίπου στο ένα τρίτο.

Οι «αράχνες του Δαρβίνου» είναι επίσης γνωστές για τους ιστούς που υφαίνουν, τους μεγαλύτερους στον κόσμο με επιφάνεια 2,7 τετρ. μέτρων και το εξαιρετικά ανθεκτικό μετάξι που εκκρίνουν που κατ” αναλογία είναι ισχυρότερο από το υλικό Κέβλαρ.

Το στοματικό σεξ δεν είναι μόνο ανθρώπινη σεξουαλική έκφραση καθώς έχει παρατηρηθεί σε πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι μακάκοι και οι λεμούριοι,  στις ύαινες, σε αιλουροειδή όπως οι γατόπαρδοι και τα λιοντάρια, σε θαλάσσια θηλαστικά όπως τα δελφίνια και στις νυχτερίδες.

Πάντως είναι σπάνιο σε είδη του ζωικού βασιλείου που δεν ανήκουν στα θηλαστικά, και η αιδοιολειξία ακόμα σπανιότερη.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η εν λόγω συμπεριφορά συμβαίνει για να αυξήσει τις πιθανότητες του αρσενικού να ζευγαρώσει με το θηλυκό και να αποκτήσει απογόνους, είτε για να επιδείξει τις σεξουαλικές του επιδόσεις είτε για να δημιουργήσει με το σάλιο του ένα χημικό περιβάλλον ευνοϊκό για το σπέρμα και τη γονιμότητα.

Το πρόβλημα με τις αρσενικές αράχνες Caerostris darwini είναι ότι αφού ικανοποιήσουν τις θηλυκές γίνονται εκλεκτός μεζές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.

econews

Σχόλια