Αρχιπέλαγος: πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομη φύλαξη ωδικών πτηνών

0
175

Σε συνέχεια της πρόσφατης δράσης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας ωδικών πτηνών, παράλληλα με τα στοιχεία που συλλέγουν οι ερευνητές του Αρχιπελάγους, κατατέθηκαν πολλές καταγγελίες από πολίτες για περιστατικά παράνομης σύλληψης και φύλαξης μεγάλου αριθμού πτηνών σε σπίτια, αποθήκες και επαγγελματικούς χώρους σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα.

Για δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά το Αρχιπέλαγος προέβη σε σχετικές καταγγελίες στη Διεύθυνση Δασών Σάμου. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και συνεργασία και με την Εισαγγελία του νησιού, και ως αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος και η σύλληψη από τις Αρχές των ατόμων που κρατούσαν παράνομα τα ωδικά πτηνά. Συγκεκριμένα, σε δύο οικίες βρέθηκαν 88 ωδικά πτηνά που ανήκουν σε πέντε διαφορετικά είδη, τα οποία απελευθερώθηκαν ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ οι δράστες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και διώχθηκαν ποινικά.

Αν και η παράνομη σύλληψη και φύλαξη ωδικών πτηνών μοιάζει σαν μία κοινώς αποδεκτή «συνήθεια», οι καταγγελίες για παράνομη κράτηση-φύλαξη ωδικών πτηνών, που χρησιμοποιούνται είτε ως «διακοσμητικά», είτε σερβίρονται παράνομα ως ακριβά εδέσματα σε εστιατόρια πληθαίνουν τόσο από νησιά του Αιγαίου όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει το Αρχιπέλαγος, «υπάρχει γενικότερη άγνοια για το γεγονός ότι η σύλληψη και φύλαξη ωδικών πτηνών είναι παράνομη, ενώ παράλληλα κοινή είναι η παραδοχή ότι τα ωδικά πτηνά δεν ακούγονται πλέον να κελαηδούν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον όπως παλαιότερα, αλλά βρίσκονται φυλακισμένα σε υπόγεια, κάτι που επισημαίνεται από πολλούς συμπολίτες μας».

Σε κάθε περίπτωση κατανοώντας τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται στις μικρές κοινωνίες, το Αρχιπέλαγος διασφαλίζει την απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες λαθροθηρίας και που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος.

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», μέσω της στενής συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές και τις τοπικές κοινωνίες, στοχεύει να συμβάλλει ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος και σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που ανεχόμαστε επί χρόνια στην Ελλάδα.

econews

Σχόλια