Ηλεκτροκίνηση: Η Ολλανδία ίσως απαγορεύσει βενζινοκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα

0
1324

Εάν θέλετε να αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο και ζείτε στην Ολλανδία σε λίγα χρόνια θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξετε κάποιο ηλεκτροκίνητο.

Πρόσφατα η κάτω Βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου υιοθέτησε ένα ψήφισμα που προβλέπει την απαγόρευση πώλησης μη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ακόμα και υβριδικών, από το 2025 και μετά.

Ωστόσο, το νομοθέτημα θα πρέπει να επικυρωθεί και από την ολλανδική Γερουσία. Εάν αυτό συμβεί τότε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία βενζινοκίνητων οχημάτων που πωλήθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου και όλα τα καινούργια θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα.

Η Ολλανδία είναι ήδη μια καλή αγορά για τον κλάδο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά και των υβριδικών. Το 2015 πωλήθηκαν 43.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία πλέον κατέχουν μερίδιο αγοράς 10%.

Η Ολλανδία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης πίσω από τη Νορβηγία που ηγείται με 22%.

Τα νούμερα αυτά περιλαμβάνουν και τα υβριδικά. Για παράδειγμα το υβριδικό Mitsubishi Outlander αντιστοιχούσε στο 30% των πωλήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων από το 2009 ως το 2015, ενώ το 100% ηλεκτρικό Tesla Model S είχε 5% κατά την ίδια περίοδο.

Το σχέδιο νόμου παρουσίασε το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Η Ολλανδία φιλοξενεί τον πρώτο ηλιακό ποδηλατόδρομο στον κόσμο, έχει τεράστια ποδηλατική παράδοση και η εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου για την αυτοκίνηση δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει.

Η βορειοευρωπαϊκή χώρα έχει στόχο να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες κατά 14% από ΑΠΕ το 2020 και κατά 16% ως το 2023.

econews

Σχόλια